Browsing Category : WEGETARIAŃSKA

Orkiszowa tarta serowo-szpinakowa

Orkiszowa tarta serowo-szpinakowa


Kiedy nie mam pomysłu na obiad, otwieram lodówkę i sprawdzam jakie mam składniki i co jestem w stanie z nich wyczarować. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie miała w domu przynajmniej jednej paczki szpinaku w zamrażarce 🙂 W szafce z kolei znalazła się uwielbiana przeze mnie mąka orkiszowa, w lodówce trochę fety i tak powstał pomysł na tartę orkiszową…

Read More »
owsianka na zimno

Letnia owsianka na zimno


Latem zdecydowanie częściej lubię jeść zimne, owocowe śniadania. Są sycące, orzeźwiające i bardzo optymistyczne 🙂 Jeśli jesteście fanami owsianki na ciepło, ta na zimno może Wam się spodobać! Jest zupełnie inna, dla mnie, o wiele bardziej aromatyczna i smaczna a wszystko to za sprawą świeżych owoców, których teraz mamy coraz więcej w zasięgu ręki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na…

Read More »

Pasztet z cukinii


Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Ja tam zdecydowanie wolę go w wersji warzywnej. Pasztet z cukinii aromatyczny, kolorowy i przyciąga zapachem świeżych ziół. Tak naprawdę można go przyrządzać o każdej porze roku i z dowolnych składników. Dziś moja propozycja to pasztet z cukinii, marchwi , groszku, pomidorków koktajlowych. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać resztki 🙂 I co…

Read More »

Ciasto “Delicja”


Ciasto robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu. Przepisów na nie jest wiele, ale stworzyłam swój własny wg swoich upodobań. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem smaczny i zdrowy 🙂 Co prawda przed zjedzeniem musi poleżeć kilka godzin w lodówce, ale uwierzcie mi, że warto poczekać 🙂 Składniki: Spód: 3 jajka mąka kukurydziana  4 łyżki ksylitol 3 łyżki proszek do…

Read More »

Chleb Pełnoziarnisty “na słodko”


Uwielbiam zapach pieczonego chleba… Kiedyś kupowałam chleb, nie zwracając uwagi na skład, kolor, rodzaj mąki z jakiej był upieczony. Wraz z upływem czasu i coraz większą świadomością jedzenia zaczęłam przyglądać się składom produktów, które kupuję i  przeraziło mnie, co może znaleźć się w chlebie… Zaczęłam więc szukać przepisów na chleb pełnoziarnisty, który był jednym z elementów mojej diety i skomponowałam…

Read More »

Tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym


Ten tort fasolowy chodził za mną już od dłuższego czasu. Najpierw długo piekłam go w wyobraźni.. Ciągle przekładając moment przejścia do rzeczywistości „na potem”. Koniec końców okazało się, że tort fasolowy to wcale nie aż tak wiele roboty i można go przygotować w 2 godziny rozłożone na wieczór i poranek ☺ Tak więc powstał szybko -jak na torty- i ucieszył…

Read More »

Kompot rabarbarowo-imbirowy


Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla…

Read More »

Pesto z czosnku niedźwiedziego – polski specjał we włoskim wydaniu ;)


Wiosna to czas, kiedy w pierwszej kolejności pojawiają się świeże zioła i kwiaty. Bazarowe półki uginają się pod ciężarem pietruszki, szczypiorku, kopru, melisy, lubczyku i wielu, wielu innych zielonych bomb witaminowych. Ostatnio, właśnie okazji wiosny, dostałam w prezencie kosz czosnku niedźwiedziego. Nie pozostało mi nic innego, jak przerobić go na coś smacznego 🙂  Co z niego powstało? Baaardzo aromatyczne i…

Read More »
mazurek jaglany

Mazurek jaglany z kremem czekoladowo-orzechowym. Idealny na Wielkanoc!


Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które…

Read More »

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami


Dzisiaj podzielę się Wami przepisem na pastę kanapkową, która pojawia się u nas bardzo często – czy to jako szybki „twór” na śniadania, czy jako urozmaicenie imprezowego stołu. Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, wegańska i bezglutenowa – i dla Was i Waszych gości może okazać się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo – może…

Read More »

Domowa czekolada z olejem z czarnuszki


Dzisiaj słodka propozycja dla wszystkich odważnych czekoladoholików 🙂 W końcu zdecydowałam się na stworzenie własnej czekolady, a z racji ostatniego wyzwania, które otrzymałam od Was na Facebooku – postanowiłam, że pójdę na całość! Czarnuszka, kakao i miód? Czy to możliwe?  Oto przed Wami domowa czekolada z olejem z czarnuszki i migdałami! Składniki: Olej kokosowy nierafinowany Oleania 100g Kakao naturalne 90g Miód…

Read More »

Burger wołowy – i nie tylko… czyli kilka sposobów na…


Mamy karnawał. Idealny czas na imprezy, wspólne rodzinne wieczory i radosne przebywanie z przyjaciółmi. Często pytacie, jakie danie zrobić na imprezę. Przychodzą znajomi – co wtedy podać? Dobrze, żeby było to coś prostego, szybkiego i z efektem „wow”. Dokładnie takie danie dzisiaj Wam proponuję. Jest proste w przygotowaniu (w zasadzie ciężko zrobić tu coś „nie tak”), smaczne i można podawać je…

Read More »
orzechowe niebo

Orzechowe niebo – o deserze, który zostanie z Tobą na zawsze ;)


Ten deser miał powstać z dedykacją dla osób, które nie mogą jeść jajka. Taki przynajmniej miałam zamysł. W trakcie tworzenia i kompletowania produktów okazało się, że będzie też absolutnie bezglutenowy i wegański – cóż za miły zbieg okoliczności 🙂. Spieszę z przepisem na to orzechowe niebo, bo wiem, że bardzo na niego czekacie. Dodam jeszcze tylko, że jest banalnie prosty…

Read More »

Paleo donuts – historia pączków, w których się zakochasz!


W końcu! Sama nie mogłam się doczekać tego przepisu! Wiem, że bardzo byliście ciekawi paleo donuts, które powstały z okazji dnia babci i dziadka. To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko w diecie paleo. Jest odpowiedni również dla wszystkich eliminujących gluten, chorujących na hashimoto i obniżających indeks glikemiczny swoich dań. Powiem Wam, że było ciężko, ale przetrzymałam kilka…

Read More »

Pasta z awokado, pomidora i czosnku


Dzisiaj niezwykle prosty przepis na jedną z moich ulubionych past. Jest bardzo smaczna, pasuje jako dodatek do kanapek, warzyw, imprezowych przekąsek i różnych mięs. Pasta z awokado, pomidora i czosnku to szybki, zdrowy i pożywny zamiennik masła, pasztetów, czy też innych „smarowideł”. Składniki (na ok. 4 porcje): Awokado 2 szt. Pomidor 2 szt. Czosnek 1 ząbek Sól szczypta Pieprz –…

Read More »

Jaglanka idealna!


Jaglanka. Jedna z najzdrowszych kasz. Długo nie mogłam się do niej przekonać. Ciągle była albo za sucha, albo bez smaku. Kiedy gotowałam dłużej… robił się z niej budyń. Teraz to jedno z najczęściej pojawiających się u nas jesiennych i zimowych śniadań. Jak wygląda jaglanka idealna? Jak ją przyrządzić? Dzisiaj przedstawię Wam kilka wariantów, które skradły moje serce 🙂 Proporcje (na…

Read More »

Pomarańczowy piernik bezglutenowy


To ciasto to absolutny hit tej zimy i Świąt. Święta co prawda już za pasem, ale za to Pani Zima za oknem dopiero się rozkręca. Przygotujecie je w 15 minut, upieczecie w niecałą godzinę. Wypełni Wasz dom cudownym aromatem pomarańczy, cynamonu i czekolady. Dodatkowo sprawdzi się w kuchni osób na diecie bez glutenu, cukru i niskowęglowodanowej. Zapraszam na przepyszny pomarańczowy…

Read More »

Zimowe ciasteczka korzenne


Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; ) Składniki (na 20-25 ciasteczek): Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär)…

Read More »

Sałatka z gorgonzolą i gruszką


Ten smak poznałam chyba w ubiegłym roku na jednej z imprez u mojej koleżanki. Tak bardzo zapadł mi w pamięć, że do dziś regularnie pojawia się w naszym domu na, kolacjach i w formie lunchboxa. Sałatka z gorgonzolą i gruszką to bardzo prosta kompozycja intensywnych a zarazem delikatnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Składniki na (3-4 porcje): Rukola 1 opakowanie…

Read More »

Domowy popcorn z masłem ghee


Spotkacie go w każdym kinie, sklepie, jarmarku. Najlepszy jest ten świeży i ciepły. Ulubiony? Każdy ma swój:) Jedni lubią na słodko, inni na słono. Można również zaszaleć i dodać do niego zioła, czekoladę, czy ser. To jedna z najszybszych przekąsek, które można zrobić  w domu, w zaledwie pięć minut. Dzisiaj zapraszam na przepyszny domowy popcorn z masłem ghee. Jaka są jego…

Read More »

Zebra bezglutenowa


„Zebra to w paski koń, zebra to bezpieczny tor…” taką piosenkę śpiewałam w szkole podstawowej. Zebra to nie tylko przejście dla pieszych i pasiaste stworzenie. To wspaniałe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, z fascynacją przyglądałam się temu, jak ciasto lane naprzemiennie, tworzy czarno-białą kompozycję. Aby odświeżyć historię sprzed lat  zdecydowałam się na przygotowanie tego wesołego ciasta 🙂…

Read More »

Zielone smoothie “sałatkowe”


Lubicie sałatki? My bardzo 🙂 To szybki posiłek, który wymaga minimum przygotowania i można go zabrać na uczelnię, do pracy i na wycieczkę. Dzisiaj również sałatkowo – tym razem w formie płynnej!  Zapraszam na zielone smoothie “sałatkowe” – możliwe również do zabrania “na wynos” – wystarczy słoiczek lub szczelny pojemniczek na koktalje:) Składniki (na 2 porcje): Jarmuż 25g  (2 duże…

Read More »

Daktylowy krem orzechowy


Daktyle kupuję w sporej ilości – służą u nas do produkcji batoników i jako dodatek do porannej jaglanki. Można ich używać na przeróżne sposoby – są doskonałą alternatywą dla klasycznego cukru w wypiekach i kremach. Ostatnio, robiąc naleśniki – postanowiłam, że będą na słodko 🙂 Co do nich wrzuciłam? Przepyszny daktylowy krem orzechowy! Jest absolutnie banalny w wykonaniu, potrzebujemy tylko blendera…

Read More »

Smoothie jagodowe z siemieniem lnianym


Jak zaczynacie każdy dzień? Lubicie koktajle? U nas w zdecydowanej większości rozpoczynamy kolorowo i owocowo, albo warzywnie. Smoothie ma to do siebie, że robi się je szybko, można wrzucić każdy owoc, połączyć z innym, wsypać pestki i zawsze wychodzi coś baaardzo smacznego. Tak było i tym razem 😉 Poznajcie smoothie jagodowe z siemieniem lnianym. Kolor ma obłędny, chętnie kupiłabym sobie…

Read More »

Smoothie żurawinowe z nasionami chia


Dzisiaj zapraszam na przepyszne smoothie żurawinowe z nasionami chia. Jest to koktajl, który robimy bardzo często według niezmiennej receptury. Koktajl “ratunkowy” rzekłabym nawet, bo kiedy nie mamy świeżych owoców – zawsze na ratunek pędzi suszona żurawina i nasiona chia, które można kupić o każdej porze roku i przechowywać dopóki ich nie zjemy 😉 Zwracajcie uwagę, jaką suszoną żurawinę kupujecie –…

Read More »

Lunchbox wegański “WIEJSKA POWTÓRKA”


Lunchbox wiejski to jeden z najbardziej popularnych lunchboxów w projekcie🙂 Dzisiaj postanowiłam przygotować lunchbox wegański “WIEJSKA POWTÓRKA” 🙂 Składniki (na 2-3 boxy): Ziemniaki 4 szt. Ogórek kiszony 4 szt. Ciecierzyca 1 puszka / słoik Por 1 szt. Koperek 1 pęczek Olej kokosowy nierafinowany 1 łyżka Wędzona papryka suszona 1 łyżeczka sól, pieprz wg uznania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po…

Read More »

Korzenne ciasto fasolowo-marchewkowe


Przyszła jesień. Na dworze coraz chłodniej, dzień staje się krótszy a słońce często musi przebijać się przez deszczowe chmury… Mimo tego, że uwielbiam lato i wszechobecne słońce, to cieszę się na jesień, bo to niezwykle kolorowa pora roku- kojarzy mi się z korzennym aromatem imbiru, cynamonem, kardamonem i pomarańczową wesołą dynią. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe…

Read More »

Smoothie banan – szpinak – cytryna


„Zielono mi”…. Chciałoby się zaśpiewać widząc ten kolor! Lubicie zieleń? Jeśli tak – ten koktajl jest dla Was! 3 składniki, 3 minuty i gotowe! Składniki (na 2 porcje): Banan 2 szt. Cytryna 1 szt. Szpinak baby (świeży) 3 duże garści Woda niegazowana 300ml Przygotowanie: Cytrynę rolujemy przyciskając do deski / blatu – dzięki temu z łatwością wyciśniemy z niej sok.…

Read More »

Domowe krakersy


Domowe krakersy  są niezwykle proste w przygotowaniu – świetnie wkomponują się w Wasze imprezowe menu!  Składniki: Mąka pszenna typ 550 500g Masło 100g Woda niegazowana 150ml Czarnuszka / mak / papryka czerwona – wg uznania Jajko wiejskie 2 szt. Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka   Sól 1 łyżka Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i sodą. Dodajemy masło pokrojone w listki, wodę oraz…

Read More »

Lunchbox jaglany”JESIENNY”


Przyszła jesień, a z nią bogactwo nowych kolorów i aromatów. Dzisiejszy lunchbox jesienny to niezwykle prosta mieszanka produktów dostępnych o tej porze roku w każdym sklepie . Zaskoczy Was intensywnością smaku i pięknym zapachem 🙂 Składniki (na 2 porcje): Kasza jaglana 6 łyżek (suchej) Dynia ok. 200-250g Imbir (korzeń) 2-3 łyżki Kardamon tarty 1 łyżeczka Miód 1 łyżka Migdały (płatki)…

Read More »