Lunchbox jaglany”JESIENNY”

Przyszła jesień, a z nią bogactwo nowych kolorów i aromatów. Dzisiejszy lunchbox jesienny to niezwykle prosta mieszanka produktów dostępnych o tej porze roku w każdym sklepie . Zaskoczy Was intensywnością smaku i pięknym zapachem 🙂

Składniki (na 2 porcje):

Kasza jaglana 6 łyżek (suchej)

Dynia ok. 200-250g

Imbir (korzeń) 2-3 łyżki

Kardamon tarty 1 łyżeczka

Miód 1 łyżka

Migdały (płatki) 3 łyżki

Masło ghee / olej kokosowy 1 łyżka

Sól, pieprz wg uznania

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu. Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle (aż zmięknie, ok. 10-15 min) z odrobiną soli, kardamonem i imbirem – można podlewać ją wodą od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.

Kaszę i dynię studzimy. W tym czasie wrzucamy płatki migdałów na rozgrzaną patelnię i często mieszamy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Pod koniec, kiedy kasza i dynia trochę przestygną, dodajemy do nich miód i mieszamy. Przekładamy do lunchboxa i posypujemy migdałami.

 

LUNCHBOX JESIENNY

 

Takie danie jest banalne w przygotowaniu, smakuje na zimno i na ciepło. Imbir i kardamon bardzo fajnie komponują się z dynią, a prażone migdały uzupełniają korzenny aromat.

Lubicie lunchboxy? Sprawdźcie kolejne warianty:

POLSKIE SMAKI

SEN O TAJLANDII

Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

WIEJSKI

ZIELONY

WIEJSKA POWTÓRKA

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się komentarzem pod postem lub odwiedzisz profil MiejskoWiejsko na Facebooku 😉

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)