Tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym

Ten tort fasolowy chodził za mną już od dłuższego czasu. Najpierw długo piekłam go w wyobraźni.. Ciągle przekładając moment przejścia do rzeczywistości „na potem”. Koniec końców okazało się, że tort fasolowy to wcale nie aż tak wiele roboty i można go przygotować w 2 godziny rozłożone na wieczór i poranek Tak więc powstał szybko -jak na torty- i ucieszył nasze podniebienia z okazji urodzin MiejskoWiejsko!  

Czas na przepis! Gotowi?

Składniki

Ciasto:

Fasola czerwona 4 puszki (220g fasoli po odsączeniu x4)

Mąka żytnia razowa lub inna bez glutenu –np. ryżowa 2 łyżki

Olej 200ml

Jajka wiejskie / ekologiczne 8 szt.

Banany 2 szt.

Czekolada gorzka min. 70% 100g

Kakao 3 łyżki

Erytrol 100g

Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

Do nasączenia ciasta

jeśli robimy wersję dla dorosłych: 

1 kieliszek 24 ml wódki lub 2-3 łyżki spirytusu

3 kieliszki naparu z kawy sypanej

w wersji dla dzieci:

pół kubeczka herbaty earl grey

Krem:

Mascarpone 500g

Śmietanka kremówka 36% 400ml

Miód 3-4 łyżki

Cytryna 1 szt.

Rozmaryn – 3-4 gałązki

Dodatkowo:

Mrożone kwaśne owoce (im mniejsze tym lepsze) – u mnie jagody. Mogą być też maliny, borówka. Odradzam truskawki i wiśnie – są trochę za duże i mają dużo soku 1 kubeczek (ok. 150g)

Rozmaryn – do dekoracji 3-4 gałązki

Gorzka czekolada min. 70% do dekoracji 100g

Przygotowanie

Ciasto:

Zaczynamy od opłukania i odcedzenia całości fasoli. Dzięki temu usuniemy część soli, która znajduje się w zalewie.

Banany obieramy i kroimy. Wrzucamy razem z fasolą do dużej miski.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do fasoli i banana. Dodajemy olej, erytrol, kakao, sodę i blendujemy na gładką masę.  Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli. Kroimy jedną tabliczkę czekolady na grube kawałki i dodajemy do masy razem z ubitymi białkami do wcześniej zblendowanej masy.tort fasolowy

Przelewamy masę do formy i pieczemy w temperaturze 170-180*C z termoobiegiem i grzaniem góra-dół przez min. 50 minut. Po tym czasie (w zależności od piekarnika) trzeba wykonać test „suchego patyczka” i wydłużyć czas w zależności od piekarnika (u mnie w sumie ciasto było w piekarniku 65 minut).

Po upieczeniu wyciągamy ciasto i studzimy. Kroimy zimne! Najlepiej na 3 części.

 

Krem:

Krem najlepiej robić świeżo przed nałożeniem. U mnie był to poranek następnego dnia.

Cytrynę przed starciem z niej skórki należy sparzyć 2, 3 razy wrzątkiem (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Ścieramy z niej skórkę do osobnego naczynia a potem przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wyciskamy sok.

Rozmaryn płuczemy i siekamy na drobne kawałeczki.

Przekładamy mascarpone do dużej miski i dodajemy do niego miód, sok z cytryny, skórkę i rozmaryn. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Pod koniec ubijamy śmietanę i mieszamy z cytrynowo-rozmarynowym mascarpone.

Krem jest gotowy 🙂

tort fasolowy

Nasączanie ciasta:

Zaparzamy kawę / herbatę (niewielką ilość) i dodajemy wódki / spirytusu – oczywiście w wersji “dla dorosłych :)) W wersji dla dzieci używamy herbaty 🙂

Taką “miksturą” nasączamy każdą warstwę ciasta przed nałożeniem kremu.

 

Krem / dekoracja:

Na koniec, po nasączeniu ciasta, nakładamy krem a dwie wewnętrzne warstwy posypujemy zamrożonymi owocami do 1cm od brzegu (żeby roztapiające się owoce nie zabarwiły nam kremu).

Całość dekorujemy gałązkami rozmarynu i gruuubo posiekaną czekoladą.

Gotowe!

 

tort fasolowy

Jestem bardzo ciekawa, jak zasmakuje Wam tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym <3

Gwarantuję, że jest bardzo delikatny, czekoladowy i słodki w sam raz! W dodatku nie ma ani grama białej mąki ani cukru 🙂

Jakie są Wasze urodzinowe specjały?

Czekam na propozycje w komentarzu pod postem albo na Facebooku MiejskoWiejsko 🙂

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)