Lunchbox wegetariański “SEN O TAJLANDII”

A my ten sen przenieśliśmy do rzeczywistości. Nie będę ukrywać, że z ogromną przyjemnością, bo takie połączenie smakowe znajduje się na liście moich ulubionych.

Składniki (na 2 porcje):

Jajka wiejskie 4 szt.

Kuskus klasyczny/kukurydziany 5 łyżek

Fasolka szparagowa zielona/ żółta 150g

Orzechy nerkowca 50g

Limonka połówka

Papryczka pepperoni 1szt. (mała)

Marchewka 150g

Kolendra natka duża garść

Olej z pestek winogron (lub inny) 1 łyżka

Sól, pieprz, ulubione przyprawy – do smaku

Dodatkowo – małe pojemniczki (np. plastikowe mini kieliszki/folia aluminiowa/woreczki)

Przygotowanie:

Fasolkę obieramy, myjemy, kroimy i gotujemy ok. 10 minut. Kuskus przygotowujemy wg przepisu i studzimy. Jajka mieszamy z ulubionymi przyprawami i olejem (u mnie była sól + pieprz młotkowany z kolendrą) i ubijamy trzepaczką ok. 2-3 minuty. Masę wlewamy na patelnię i kiedy się zetnie odwracamy (jeśli nie chce łatwo odkleić się od patelni, można ją podzielić na ćwiartki i obracać partiami). Powstały omlet przekładamy na talerz i studzimy. Marchewkę kroimy w plasterki lub słupki. Orzechy nerkowca drobno siekamy, lub rozdrabniamy w blenderze i przekładamy do kieliszka/woreczka. Kolendrę siekamy i również przekładamy do osobnego kieliszka/woreczka.

Kiedy wszystkie składniki (fasolka, kuskus, omlet) dojdą do temperatury pokojowej układamy je warstwami razem z warzywami w lunchboxie. Do środka wkładamy przygotowane orzechy i kolendrę, oraz ćwiartkę limonki i pokrojoną w plasterki paprykę pepperoni (jeśli nie lubicie ostrych dań zrezygnujcie z niej zupełnie).

Wszystko mieszamy bezpośrednio przed zjedzeniem.

img_1130

 

Życzę Wam smacznego lunchu i zapraszam do dzielenia się swoimi pomysłami w PROJEKCIE LUNCHBOX na Facebooku!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)