Browsing Category : NA PRZYJĘCIE

Tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym


Ten tort fasolowy chodził za mną już od dłuższego czasu. Najpierw długo piekłam go w wyobraźni.. Ciągle przekładając moment przejścia do rzeczywistości „na potem”. Koniec końców okazało się, że tort fasolowy to wcale nie aż tak wiele roboty i można go przygotować w 2 godziny rozłożone na wieczór i poranek ☺ Tak więc powstał szybko -jak na torty- i ucieszył…

Read More »

Kompot rabarbarowo-imbirowy


Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla…

Read More »

Pesto z czosnku niedźwiedziego – polski specjał we włoskim wydaniu ;)


Wiosna to czas, kiedy w pierwszej kolejności pojawiają się świeże zioła i kwiaty. Bazarowe półki uginają się pod ciężarem pietruszki, szczypiorku, kopru, melisy, lubczyku i wielu, wielu innych zielonych bomb witaminowych. Ostatnio, właśnie okazji wiosny, dostałam w prezencie kosz czosnku niedźwiedziego. Nie pozostało mi nic innego, jak przerobić go na coś smacznego 🙂  Co z niego powstało? Baaardzo aromatyczne i…

Read More »
mazurek jaglany

Mazurek jaglany z kremem czekoladowo-orzechowym. Idealny na Wielkanoc!


Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które…

Read More »

Pasztet z warzyw z rosołu i wątróbki drobiowej


Rosół – to danie, które w naszych kuchniach zajmuje wyjątkowe miejsce (o tym, jak ugotować rosół możecie przeczytać TUTAJ). Nie dość, że uwielbiamy go jeść na niedzielne pierwsze danie, to robimy z niego cuda – przeróżne zupy, galaretki, risotto i wiele innych. Dzisiaj sposób, aby wykorzystać go w 100%. Kiedy już zużyjemy bulion na ulubioną zupę, a z mięsa zrobimy…

Read More »

Śledzie w oleju według przepisu mojego taty!


Śledzie w oleju to danie, a w zasadzie przystawka, która regularnie gości w moim domu rodzinnym. To danie popisowe mojego taty. I muszę Wam się przyznać, że… chyba najlepsza moja wersja tego specjału jeszcze nie dorównała tej idealnej. No ale cóż – próbować trzeba…! Ta była już całkiem udana 🙂 Poznajcie sposób mojego taty na śledzia w oleju lnianym lub rzepakowym. Koniecznie tłoczonym…

Read More »

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami


Dzisiaj podzielę się Wami przepisem na pastę kanapkową, która pojawia się u nas bardzo często – czy to jako szybki „twór” na śniadania, czy jako urozmaicenie imprezowego stołu. Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, wegańska i bezglutenowa – i dla Was i Waszych gości może okazać się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo – może…

Read More »

Domowa czekolada z olejem z czarnuszki


Dzisiaj słodka propozycja dla wszystkich odważnych czekoladoholików 🙂 W końcu zdecydowałam się na stworzenie własnej czekolady, a z racji ostatniego wyzwania, które otrzymałam od Was na Facebooku – postanowiłam, że pójdę na całość! Czarnuszka, kakao i miód? Czy to możliwe?  Oto przed Wami domowa czekolada z olejem z czarnuszki i migdałami! Składniki: Olej kokosowy nierafinowany Oleania 100g Kakao naturalne 90g Miód…

Read More »

Galaretka z indykiem, jajkiem i słonecznikiem


Galaretka drobiowa. To jedno z tych dań, które nigdy nie napawały mnie optymizmem -zwłaszcza w okresie dzieciństwa. Jak to jednak w życiu bywa – upodobania kulinarne potrafią się zmieniać i ostatnio naszła mnie ochota na taką właśnie galaretkę zrobioną z rosołu – o tym, jak zrobić dobry rosół pisałam tutaj. Postanowiłam, że dodam do niej kilka lubianych przeze mnie produktów…

Read More »

Burger wołowy – i nie tylko… czyli kilka sposobów na…


Mamy karnawał. Idealny czas na imprezy, wspólne rodzinne wieczory i radosne przebywanie z przyjaciółmi. Często pytacie, jakie danie zrobić na imprezę. Przychodzą znajomi – co wtedy podać? Dobrze, żeby było to coś prostego, szybkiego i z efektem „wow”. Dokładnie takie danie dzisiaj Wam proponuję. Jest proste w przygotowaniu (w zasadzie ciężko zrobić tu coś „nie tak”), smaczne i można podawać je…

Read More »
orzechowe niebo

Orzechowe niebo – o deserze, który zostanie z Tobą na zawsze ;)


Ten deser miał powstać z dedykacją dla osób, które nie mogą jeść jajka. Taki przynajmniej miałam zamysł. W trakcie tworzenia i kompletowania produktów okazało się, że będzie też absolutnie bezglutenowy i wegański – cóż za miły zbieg okoliczności 🙂. Spieszę z przepisem na to orzechowe niebo, bo wiem, że bardzo na niego czekacie. Dodam jeszcze tylko, że jest banalnie prosty…

Read More »

Paleo donuts – historia pączków, w których się zakochasz!


W końcu! Sama nie mogłam się doczekać tego przepisu! Wiem, że bardzo byliście ciekawi paleo donuts, które powstały z okazji dnia babci i dziadka. To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko w diecie paleo. Jest odpowiedni również dla wszystkich eliminujących gluten, chorujących na hashimoto i obniżających indeks glikemiczny swoich dań. Powiem Wam, że było ciężko, ale przetrzymałam kilka…

Read More »

Pasta z awokado, pomidora i czosnku


Dzisiaj niezwykle prosty przepis na jedną z moich ulubionych past. Jest bardzo smaczna, pasuje jako dodatek do kanapek, warzyw, imprezowych przekąsek i różnych mięs. Pasta z awokado, pomidora i czosnku to szybki, zdrowy i pożywny zamiennik masła, pasztetów, czy też innych „smarowideł”. Składniki (na ok. 4 porcje): Awokado 2 szt. Pomidor 2 szt. Czosnek 1 ząbek Sól szczypta Pieprz –…

Read More »

Pomarańczowy piernik bezglutenowy


To ciasto to absolutny hit tej zimy i Świąt. Święta co prawda już za pasem, ale za to Pani Zima za oknem dopiero się rozkręca. Przygotujecie je w 15 minut, upieczecie w niecałą godzinę. Wypełni Wasz dom cudownym aromatem pomarańczy, cynamonu i czekolady. Dodatkowo sprawdzi się w kuchni osób na diecie bez glutenu, cukru i niskowęglowodanowej. Zapraszam na przepyszny pomarańczowy…

Read More »

Zimowe ciasteczka korzenne


Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; ) Składniki (na 20-25 ciasteczek): Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär)…

Read More »

Sałatka z gorgonzolą i gruszką


Ten smak poznałam chyba w ubiegłym roku na jednej z imprez u mojej koleżanki. Tak bardzo zapadł mi w pamięć, że do dziś regularnie pojawia się w naszym domu na, kolacjach i w formie lunchboxa. Sałatka z gorgonzolą i gruszką to bardzo prosta kompozycja intensywnych a zarazem delikatnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Składniki na (3-4 porcje): Rukola 1 opakowanie…

Read More »

Domowy popcorn z masłem ghee


Spotkacie go w każdym kinie, sklepie, jarmarku. Najlepszy jest ten świeży i ciepły. Ulubiony? Każdy ma swój:) Jedni lubią na słodko, inni na słono. Można również zaszaleć i dodać do niego zioła, czekoladę, czy ser. To jedna z najszybszych przekąsek, które można zrobić  w domu, w zaledwie pięć minut. Dzisiaj zapraszam na przepyszny domowy popcorn z masłem ghee. Jaka są jego…

Read More »

Zebra bezglutenowa


„Zebra to w paski koń, zebra to bezpieczny tor…” taką piosenkę śpiewałam w szkole podstawowej. Zebra to nie tylko przejście dla pieszych i pasiaste stworzenie. To wspaniałe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, z fascynacją przyglądałam się temu, jak ciasto lane naprzemiennie, tworzy czarno-białą kompozycję. Aby odświeżyć historię sprzed lat  zdecydowałam się na przygotowanie tego wesołego ciasta 🙂…

Read More »

Delikatny indyk w sosie serowo-szpinakowym


Sos serowy bardzo często kojarzy się ze śmietaną i makaronem. Ja sama takich sosów nie przygotowuję ze względu ich wysoki indeks glikemiczny i niewielką ilość wartości odżywczych. Sery lubię natomiast bardzo i w zasadzie im bardziej „pachnące” – tym lepsze. Co powiecie na nieco inną odsłonę makaronu z kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym? Składniki: Udziec z indyka 250-300g Ser Lazur złocisty 2…

Read More »

Korzenne ciasto fasolowo-marchewkowe


Przyszła jesień. Na dworze coraz chłodniej, dzień staje się krótszy a słońce często musi przebijać się przez deszczowe chmury… Mimo tego, że uwielbiam lato i wszechobecne słońce, to cieszę się na jesień, bo to niezwykle kolorowa pora roku- kojarzy mi się z korzennym aromatem imbiru, cynamonem, kardamonem i pomarańczową wesołą dynią. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe…

Read More »

Roladki wołowe w szynce parmeńskiej


Roladki wołowe w szynce parmeńskiej są stałym elementem naszego obiadowego menu i ciekawą alternatywą dla klasycznej rolady, czy mielonego. Smakują cudownie a ich przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: Mięso wołowe mielone 500g Szynka parmeńska (zamiennie – szwarcwaldzka) 10-12 plasterków (2 opakowania) Czosnek 2-3 ząbki Cebula połówka Czerwone wino wytrawne ok. 200-300ml (w zależności od wielkości naczynia, w którym będziecie piec roladki)…

Read More »

Domowe krakersy


Domowe krakersy  są niezwykle proste w przygotowaniu – świetnie wkomponują się w Wasze imprezowe menu!  Składniki: Mąka pszenna typ 550 500g Masło 100g Woda niegazowana 150ml Czarnuszka / mak / papryka czerwona – wg uznania Jajko wiejskie 2 szt. Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka   Sól 1 łyżka Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i sodą. Dodajemy masło pokrojone w listki, wodę oraz…

Read More »

Sos z pieczonej papryki i bakłażana


O mojej „miłości” do sosów warzywnych pisałam nie raz. Powiem Wam, że w szalone dni, kiedy wpadam do domu tylko na obiad – ratują życie 😉 Wystarczy wrzucić do nich ugotowany makaron, przyprawić, ewentualnie dodać fasolę/kukurydzę/ciecierzycę/mięso/ser (cokolwiek) i przygrzać;) Były już wariacje pomidorowe, pomidorowo-bazyliowe i paprykowe. Dzisiaj kolejna odsłona sosu warzywnego. Tym razem w rolach głównych: pieczony bakłażan i papryka! Połączenie idealne…

Read More »

Paleo gołąbki w kapuście pekińskiej


Gołąbki znajdują się na liście moich ulubionych potraw, więc chętnie przygotowuję je na przeróżne sposoby. Nie zawsze mam jednak tyle czasu, ile bym chciała, stąd kombinuję jak się da. Dzisiaj wersja ekspresowa:)  I w dodatku paleo. Składniki na ok. 4-6 porcji: Mięso wołowe mielone ok. 400-500g Cebula 2-3 szt. Marchewka 2 szt. Seler pół dużego korzenia, lub 1 szt.  młodego selera…

Read More »

Chatka Puchatka – historia deseru z dzieciństwa


O deserze, który ostatnio przygotowałam, przypomniałam sobie w ubiegłym roku. Podczas jednej z rozmów z moją mamą padło hasło „ Chatka Puchatka ”…  Gdybym miała wskazać ulubione słodkości z dzieciństwa, to chatka zdecydowanie znalazłaby się na podium. Czy ze względu na nazwę? A może smak? Jedno i drugie! Trzeba przyznać, że autor wiedział, jak dotrzeć do młodego odbiorcy 😉 .…

Read More »

Placki dyniowe z curry (bezglutenowe)


Dzisiaj kolejna propozycja na dynię – królową jesiennej kuchni. Tym razem w formie, która smakiem bardzo przypomina.. placki ziemniaczane. Co powiecie na taką wersję? Składniki na ok. 6 porcji: Dynia 1 kg Cebula 2 szt. Jajka wiejskie 3 szt. Dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1) Mąka…

Read More »

Sos z pieczonej papryki


Bardzo lubię sosy warzywne. Uważam, że dobrze przyrządzone, potrafią zaskakiwać bogactwem smaku, będąc jednocześnie lekką wersją znanych nam sosów „zaciąganych” śmietaną i mąką.  Inspiracją do stworzenia sosu paprykowego był sos z bakłażana, który dzięki koleżance zawsze pojawia się na majówkowym grillu. Ten smak „chodził za mną” już jakiś czas i w końcu uległam… Zakupiłam niezbędne składniki i zabrałam się do działania.  …

Read More »

Kokosowy krem z pieczonej dyni


Powoli w sklepach i na targowiskach pojawiają się dynie. Piękne, pomarańczowe, żółtawe, różowe – nie sposób przejść obok nich obojętnie. W sezonie jesiennym dynia zajmuje szczególne miejsce w naszej kuchni. Przyrządzamy ją na przeróżne sposoby. Czasem na słodko, np. w postaci muffinek, czy ciasta, innym razem pieczemy, gotujemy, dusimy a potem dodajemy do mięsa i sałatek. Sezon dyniowy zdecydowaliśmy się zainaugurować…

Read More »

Cytrusowy kurczak pieczony z jabłkami


Pieczony  kurczak to nie tylko świetny pomysł na obiad i kolację, ale również idealne uzupełnienie kolorowej sałatki, lunchboxa, czy kanapek. Przygotowanie wcale nie wymaga ogromu pracy  – istotą jest tu czas, bez którego mięso nie będzie tak aromatyczne. Jak takiego kurczaka przyrządzić? Składniki: Kurczak tuszka ok. 2-2,5kg Masło klarowane ghee 2 łyżki Limonka 1 szt. Cytryna 1 szt. Przyprawa garam masala,…

Read More »

Sos bazyliowo-pomidorowy


O tym, że sos pomidorowy stanowi u nas kuchenną bazę, pisałam już jakiś czas temu. Czasem urozmaicam go różnymi przyprawami, warzywami, czy mięsem. Dzisiaj przedstawiam jedną z odsłon – sos bazyliowo-pomidorowy. Pięknie pachnie, smakiem kojarzy się z zielonym pesto i świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni włoskiej, ale również klasycznej polskiej 😉 Składniki: Pomidory 10-15 szt. ( w…

Read More »