Browsing Category : MiejskoWiejsko

Tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym


Ten tort fasolowy chodził za mną już od dłuższego czasu. Najpierw długo piekłam go w wyobraźni.. Ciągle przekładając moment przejścia do rzeczywistości „na potem”. Koniec końców okazało się, że tort fasolowy to wcale nie aż tak wiele roboty i można go przygotować w 2 godziny rozłożone na wieczór i poranek ☺ Tak więc powstał szybko -jak na torty- i ucieszył…

Read More »

Wywiad czytelników z dietetykiem – Anna Szlosek


Anna Szlosek – to dietetyk i cudowną osoba, która uwielbia dzielić się swoją wiedzą;) Udziela konsultacji on-line, pisze bloga i obecnie jest w trakcie kolejnej specjalizacji dot. diety dzieci i kobiet w ciąży.  Dzisiaj odpowiada na Wasze pytania dotyczące zadane z okazji urodzinowych wydarzeń na MiejskoWiejsko. Jesteście ciekawi odpowiedzi? Razem z Anią zapraszamy do czytania 🙂 Czego należy unikać poza czekoladą,…

Read More »

Kompot rabarbarowo-imbirowy


Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla…

Read More »
mazurek jaglany

Mazurek jaglany z kremem czekoladowo-orzechowym. Idealny na Wielkanoc!


Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które…

Read More »

Zimowe ciasteczka korzenne


Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; ) Składniki (na 20-25 ciasteczek): Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär)…

Read More »

Sałatka z gorgonzolą i gruszką


Ten smak poznałam chyba w ubiegłym roku na jednej z imprez u mojej koleżanki. Tak bardzo zapadł mi w pamięć, że do dziś regularnie pojawia się w naszym domu na, kolacjach i w formie lunchboxa. Sałatka z gorgonzolą i gruszką to bardzo prosta kompozycja intensywnych a zarazem delikatnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Składniki na (3-4 porcje): Rukola 1 opakowanie…

Read More »

KONKURS “MOJA KUCHNIA-MOJE INSPIRACJE” MiejskoWiejsko & Legal Cakes


Wiecie, że gotowanie to jedna z moich pasji. Najbardziej lubię w niej to, że mogę poszukiwać inspiracji na każdym kroku – w lodówce i na sklepowej półce, w szkole, na imprezie, wycieczce, zdjęciach, Facebooku, spacerze i podczas wyjazdu w rodzinne strony. Poszukuję wszędzie i odnoszę wrażenie, że im więcej szukam, tym więcej widzę miejsc, które pozostają ciągle do odkrycia. Uwielbiam…

Read More »

Zebra bezglutenowa


„Zebra to w paski koń, zebra to bezpieczny tor…” taką piosenkę śpiewałam w szkole podstawowej. Zebra to nie tylko przejście dla pieszych i pasiaste stworzenie. To wspaniałe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, z fascynacją przyglądałam się temu, jak ciasto lane naprzemiennie, tworzy czarno-białą kompozycję. Aby odświeżyć historię sprzed lat  zdecydowałam się na przygotowanie tego wesołego ciasta 🙂…

Read More »

Kurczak pieczony w majeranku i soli himalajskiej


Pieczony kurczak to jedno z dań, które nie wymaga długich przygotowań i świetnie sprawdza się w roli weekendowego obiadu. Jedyne czego potrzebujemy to dobrego mięsa (najlepsze jest w chowu ekologicznego), czasu na zamarynowanie i pieczenie.   Był już cytrusowy kurczak z jabłkami – dzisiaj przedstawiam bardzo klasyczny, polski majeranek i trochę mniej popularną sól himalajską – znaną ze swoich właściwości…

Read More »

Lunchbox “ZIELONY”


Dzisiaj przepis na bardzo prosty zielony lunchbox. Smak jest klasyczny i dla większości znany. Świetnie sprawdza się na zimno, w trasie, w szkole i oczywiście w pracy. Produkty na ten lekki lunchbox kupicie w każdym sklepie, o każdej porze roku 😉  Składniki (na 2 porcje): Pierś z kurczaka 1 duża (ok. 150-200g) Jogurt naturalny 1 kubeczek (ok. 200g) Brokuł 1…

Read More »

Sos z pieczonej papryki i bakłażana


O mojej „miłości” do sosów warzywnych pisałam nie raz. Powiem Wam, że w szalone dni, kiedy wpadam do domu tylko na obiad – ratują życie 😉 Wystarczy wrzucić do nich ugotowany makaron, przyprawić, ewentualnie dodać fasolę/kukurydzę/ciecierzycę/mięso/ser (cokolwiek) i przygrzać;) Były już wariacje pomidorowe, pomidorowo-bazyliowe i paprykowe. Dzisiaj kolejna odsłona sosu warzywnego. Tym razem w rolach głównych: pieczony bakłażan i papryka! Połączenie idealne…

Read More »

Placki dyniowe z curry (bezglutenowe)


Dzisiaj kolejna propozycja na dynię – królową jesiennej kuchni. Tym razem w formie, która smakiem bardzo przypomina.. placki ziemniaczane. Co powiecie na taką wersję? Składniki na ok. 6 porcji: Dynia 1 kg Cebula 2 szt. Jajka wiejskie 3 szt. Dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1) Mąka…

Read More »

Smoothie awokado-banan-mleko roślinne


Mam słabość do awokado … Kiedyś namiętnie tworzyłam z niego pasty, dodawałam do kanapek i sałatek.   Ostatnio jednak coraz częściej używamy go jako bazy do koktajli.  Podczas tworzenia śniadaniowych koktajli mamy jedną zasadę – mają być proste, szybkie w przygotowaniu i składać się z maksymalnie 3-4 składników. W kwestii logistycznej – super, bo nie zastanawiamy się, jak zdobyć wszystkie składniki i…

Read More »

Malinowo-jeżynowy deser w wersji paleo


Uwielbiam kuchenne eksperymenty, desery, owoce i wszystko, co kolorowe i smaczne. Wędrując po bazarku w sobotni poranek natknęliśmy się na jeżyny. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam te owoce, więc bez dłuższego zastanawiania się,  razem z malinami, wylądowały w naszym koszyku. Połowa zniknęła jeszcze przed obiadem, z drugiej powstał deser – przepyszne ciasto owocowe. Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję, nie…

Read More »

Czekoladowy koktajl z awokado


O dobroczynnym wpływie awokado na nasz organizm przeczytacie w niejednej publikacji o zdrowiu. Zainteresowanym polecam artykuł o 33 właściwościach awokado  Awokado to produkt, który należy do „czystej piętnastki”– listy wybranych produktów, które po przebadaniu wykazują najmniejszą ilość zawartych w nich pestycydów. Jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny, obecnie kupicie go w każdym sklepie i warzywniaku. Co można z niego zrobić?  Ze…

Read More »

Wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie


Macie ochotę na “coś słodkiego”? Zapraszam na pyszne wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie. Jest owocowe, orzeźwiające i lekkie. Uwaga! Wciąga! Składniki: Kruchy spód: Masło 80-90g Syrop klonowy (lub inny słód) 4 łyżki Orzechy tarte (u mnie były włoskie) 4 łyżki Mąka ryżowa 8 łyżek Żółtka kurze 4 szt. Masa jogurtowa: Jogurt grecki 450-500g Wiśnie mrożone 200g Syrop z agawy…

Read More »

Batoniki energetyczne z Oblatów Śląskich


Oto ekspresowy przepis na superszybkie w przygotowaniu batoniki energetyczne. Są słodkie, mocno czekoladowo-orzechowe (niczym sławny krem kanapkowy:)), malutkie, pyszne, poręczne, idealne jako posiłek przed treningiem, na wyprawę w góry, czy samochodową podróż nad morze;) Dzieci będą zajadać z trzęsącymi się uszami (o ile dorośli nie zjedzą wszystkiego wcześniej :)). Wniosek jest jeden – jeśli macie “słodkolubną” ekipę – róbcie podwójną porcję:)  Składniki…

Read More »

Sałatka ziemniaczana


Sałatka ziemniaczana to od lat przebój każdego grilla. Chyba nie ma imprezy, na której nie pojawiłaby się jako dodatek do karkówki, czy szaszłyka. Jest smaczna, prosta, tania i nieskomplikowana w przechowywaniu. Zawsze się udaje, trzeba jedynie zadbać o to, aby ziemniaki i ogórki były smaczne. Najlepsze są oczywiście młode ziemniaki i własnej roboty ogórki. Jeśli jest poza sezonem – szukajcie…

Read More »

Warzywny makaron z sosem pomidorowym


Makaron, pasta, nudle… Takie słyszałam określenia tego popularnego w każdym zakątku Polski dania:) Wstążki, nitki, świderki, muszelki, tagliatelle, pappardelle… Nazw tysiące i równie wiele pomysłów na smak. Dzisiaj przedstawiam makaron nieco odmiennych od tych wcześniej wymienionych –  warzywny, który idealnie łączy się  z każdym sosem – w tej wersji z pomidorowym. Można go wykonać m. in. z marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkiewki,…

Read More »

Ciasteczka czekoladowe bez cukru


Ciastka to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj słodkich wypieków. Można stworzyć przyjemną, zdrową przekąskę w bardzo krótkim czasie, dowolnie dobierać składniki i dodatkowo bawić się kształtem w zależności od kreatywności i foremkowego asortymentu:) Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 2 łyżki ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem) 3 łyżki masła 1 jajko wiejskie Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i…

Read More »

Wege kulki proteinowe


Od dawna poszukiwałam “przepisu idealnego” na posiłek po treningu. Takiego, który przede wszystkim nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed zjedzeniem, skomplikowanego przechowywania, długiego pieczenia, jest smaczny i energetyczny. Ważne też było dla mnie znalezienie suplementu, który pozwoli zastąpić tak popularne w koktajlach proteinowych izolaty białka serwatki (czyli coś co pozostaje po wyrzuceniu laktozy i tłuszczy z serwatki) białkiem roślinnym.  I nie…

Read More »

Makaron soba z krewetkami


Taki makaron to propozycja bardzo szybkiego pożywnego dania. Czas przygotowania to ok. 15 minut. Idealnie nadaje się na ekspresowy obiad, lunch lub kolację po treningu.  Makaron soba to moje niedawne odkrycie. Kupiłam go spontanicznie w jednym z sieciowych marketów z okazji tygodnia tajskiego… 🙂 Składniki (na 2 porcje): 200g krewetek świeżych lub zamrożonych łyżka masła 2 ząbki czosnku pieprz cayenne…

Read More »