Domowy popcorn z masłem ghee

Spotkacie go w każdym kinie, sklepie, jarmarku. Najlepszy jest ten świeży i ciepły. Ulubiony? Każdy ma swój:) Jedni lubią na słodko, inni na słono. Można również zaszaleć i dodać do niego zioła, czekoladę, czy ser. To jedna z najszybszych przekąsek, które można zrobić  w domu, w zaledwie pięć minut. Dzisiaj zapraszam na przepyszny domowy popcorn z masłem ghee. Jaka są jego zalety? Po pierwsze – pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej  i w dodatku zawiera o wiele mniej niezdrowych substancji, które często dodawane są dla podkręcenia smaku i zapachu. Po drugie -przygotowanie jest banalnie proste, zatem? Do dzieła!

Składniki (na 2 porcje):

Masło ghee 1 duża łyżka

Kukurydza suszona (ziarna) 3-4 duże łyżki

Sól 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnku lub głębokiej patelni. Kiedy stanie się płynne, wrzucamy ziarna kukurydzy, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień na maksymalny  i przykrywamy pokrywką. Kiedy po 1-2 minutach zaczniemy słyszeć uderzanie ziarenek o pokrywkę- zmniejszamy ogień do minimum i czekamy aż wszystkie ziarenka zamienią się w popcorn. Odstawiamy garnek na 1-2 minuty (możliwe, że jeszcze 2-3 ziarenka pod wpływem temperatury się otworzą) i przesypujemy do miski.

Gotowe!

popcorn z masłem

Domowy popcorn będzie świetnym rozwiązaniem na imprezę i wspólne oglądanie meczów trwających eliminacji do MS w piłce nożnej 🙂 🙂 🙂

Lubicie takie przekąski?

 

3 komentarze

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

popcorn z masłem ghee