Kompot rabarbarowo-imbirowy

Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla Was przepis na baaardzo pobudzający i lekko pikantny kompot rabarbarowo-imbirowy. Idealny dla tych, którzy lubią kwaśno-słodkie smaki, nutkę pikanterii i smak rabarbaru.

Składniki:

Rabarbar 300g

Imbir wg uznania (u mnie ok. 10 plasterków)

Gruszka 2 szt.

Woda 2l

Przygotowanie:

Z racji tego, że rabarbar właśnie wkroczył „na salony” – jest młody i nie trzeba go obierać ze skórki. Wystarczy, że go opłuczemy i pokroimy na kawałki.

Imbir myjemy i kroimy w plastry.

Gruszkę obieramy i wrzucamy w całości (jeśli nie mamy gruszki – można wrzucić słodkie truskawki, jabłko lub ulubione suszone owoce – np. rodzynki).

Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut.

Pod koniec chłodzimy i wstawiamy do lodówki – kompot najlepiej smakuje na zimno.

Taki kompot rabarbarowo-imbirowy to idealna alternatywa dla lemoniady 🙂 Sprawdzi się na plenerowej imprezie, grillu i  w wersji „na wynos” podczas wycieczki rowerowej.

kompot rabarbarowo-imbirowy

Kto lubi rabarbar? Jestem ciekawa, co z niego robicie 🙂

Dajcie znać w komentarzu tu lub na Facebooku MiejskoWiejsko 🙂 

2 komentarze

  • Anna Jankowska 27 maja 2017 at 14:41

    Oj kocham rabarbar, a nie do końca wiem jak do niego się zbarać. Ostatnio coś mi się w oczy rzucił koktajl z rabarbaru…, ale nie miałam okazji spróbować. A kompoty jakoś mnie nie do końca przekonują, chociaż ten brzmi nieźle

    Reply
    • Michalina 28 maja 2017 at 13:30

      Koktajl z rabarbaru u nas pojawia się w wersji z truskawką 😉 jest bardzo smaczny 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)