Domowe krakersy

Domowe krakersy  są niezwykle proste w przygotowaniu – świetnie wkomponują się w Wasze imprezowe menu! 

Składniki:

Mąka pszenna typ 550 500g

Masło 100g

Woda niegazowana 150ml

Czarnuszka / mak / papryka czerwona – wg uznania

Jajko wiejskie 2 szt.

Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

 

Sól 1 łyżka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i sodą. Dodajemy masło pokrojone w listki, wodę oraz jajka. Wyrabiamy ciasto – konsystencja powinna być zbita i elastyczna.

krakersy-skladniki

Na blacie rozsypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm ( w zależności od Waszych upodobań możecie zrobić również grubsze  krakersy 🙂 – u mnie niektóre miały ok. 5 mm) Przed końcem wałkowania posypujemy ciasto ziarenkami / przyprawami i wałkiem “wciskamy” je w ciasto – w ten sposób idealnie skleją się z ciastem będąc jednocześnie jego dekoracją.

krakersy-steps

Ciasto kroimy w paski, trójkąty lub używamy gotowych foremek 😉 (ja na początku zdecydowałam się na foremki a pod koniec wycinałam trójkąty)

Pieczemy 10-15 minut (do momentu aż się przyrumienią) w temperaturze 180°C z termoobiegiem.

krakersy-gotowe

Takie krakersy to idealna przekąska na imprezę. Świetnie komponują się z sosem tzatziki, masłem czosnkowym, czy sosami warzywnymi (pomidorowym, z pieczonej papryki..:)).  Większe kawałki mogą posłużyć jako jadalna podstawka pod ulubioną sałatkę lub pastę (np. z awokado / makreli).

Istnieje pewnie nieskończona liczba zastosowań. Same również smakują świetnie !

A Wy z której wersji skorzystacie? 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Domowe krakersy są niezwykle proste w przygotowaniu - świetnie wkomponują się w Wasze imprezowe menu!