orzechowe niebo

Orzechowe niebo – o deserze, który zostanie z Tobą na zawsze ;)

Ten deser miał powstać z dedykacją dla osób, które nie mogą jeść jajka. Taki przynajmniej miałam zamysł. W trakcie tworzenia i kompletowania produktów okazało się, że będzie też absolutnie bezglutenowy i wegański – cóż za miły zbieg okoliczności 🙂. Spieszę z przepisem na to orzechowe niebo, bo wiem, że bardzo na niego czekacie. Dodam jeszcze tylko, że jest banalnie prosty i w smaku rewelacyjny – miny i zdziwienie osób, które go próbowały – BEZCENNE!

Składniki:

Kasza jaglana 125g (suchej)

Mleko roślinne – u mnie owsiane o smaku waniliowym 400ml

Czekolada gorzka min. 70% kakao 100g 

Daktyle 150g

Orzeszki ziemne prażone bez soli 100-150g

Masło orzechowe bez soli 2 łyżki – 100g

Sól szczypta

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy je wrzątkiem – najlepiej zrobić to w wysokim naczyniu lub misce, do której wlejecie wodę do wysokości daktyli (nie więcej – wody nie może być zbyt dużo). Po ok. godzinie blendujemy daktyle razem z wodą, w której były – na gładką masę.

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie (o tym, dlaczego warto ją płukać, pisałam tutaj).  Po przepłukaniu dodajemy mleko, masło orzechowe, szczyptę soli i gotujemy ok. 15-20 minut, aż cała kasza „wypije” mleko. Mieszajcie kaszę, żeby nie przywarła i żeby masło orzechowe dobrze się w niej rozpuściło. W trakcie gotowania próbujcie–kasza powinna być miękka, można ją nawet lekko rozgotować. Finalnie ma powstać gęsta masa (jak na zdjęciu). Po ugotowaniu odstawiamy wszystko do ostygnięcia.

Na tym etapie można zastanowić się, jak chcemy podać deser. Może to być coś w formie tarty – tak jak tutaj (pamiętajcie jednak, że spód nie będzie twardy, więc warto wyłożyć formę papierem, aby później z łatwością nakładać porcje), w pucharkach, małych salaterkach, albo od razu na talerzykach w formie małych porcji – decyzja należy do Was ;).

Masę jaglaną nakładamy do formy  / pucharków. Na nią nakładamy masę daktylową. Na koniec posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Teraz pozostało jedynie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (jak zrobić kąpiel wodną dowiecie się w tym przepisie), polać nasze deserki – niezbyt obficie, ponieważ kiedy czekolada stężeje – będzie twarda. Najlepiej  lać „w kratkę” ;).

orzechowe niebo

Deser odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Jestem bardzo ciekawa, jak Wam zasmakuje. Dajcie mi koniecznie znać na profilu na Facebooku lub pisząc komentarz pod tym postem!! 😉

7 komentarzy

  • natfeld 3 lutego 2017 at 13:48

    Przepis wygląda bardzo apetycznie, na pewno skuszę się 🙂

    Reply
    • Michalina 3 lutego 2017 at 14:14

      Smakuje wyśmienicie – także polecam 😉

      Reply
  • jaglusia 3 lutego 2017 at 17:12

    Musi być przepyszne. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

    Reply
    • Michalina 5 lutego 2017 at 13:40

      Smakuje naprawdę wyjątkowo – polecam zrobić i się przekonać 😉

      Reply
  • Oliwia Masajada 11 lutego 2017 at 13:54

    Mi i mojej mamie bardzo wpadło w oko dziękujemy za pomysł 😉

    Reply
    • Michalina 11 lutego 2017 at 14:25

      Cieszę się 😉 w takim razie smacznego 😉

      Reply
  • Meg 1 kwietnia 2017 at 15:39

    Przepis świetny, ale akurat unikam zarówno kaszy jaglanej, daktyli, jak i orzeszków ziemnych 🙁 ale koncepcja jest super! 🙂

    Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)