Browsing Category : RYBY I OWOCE MORZA

Śledzie w oleju według przepisu mojego taty!


Śledzie w oleju to danie, a w zasadzie przystawka, która regularnie gości w moim domu rodzinnym. To danie popisowe mojego taty. I muszę Wam się przyznać, że… chyba najlepsza moja wersja tego specjału jeszcze nie dorównała tej idealnej. No ale cóż – próbować trzeba…! Ta była już całkiem udana 🙂 Poznajcie sposób mojego taty na śledzia w oleju lnianym lub rzepakowym. Koniecznie tłoczonym…

Read More »

Domowa pasta z makreli


Idealna  wszystkich miłośników rybnych przysmaków, dla dorosłych i dla dzieci. Pasta z makreli to miła odsłona klasycznej ryby wędzonej, delikatna w smaku i bardzo „polska”. Taka pasta pojawia się u nas dość często. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga obróbki termicznej i świetnie sprawdza się zarówno w roli śniadaniowej, obiadowej jak i imprezowej – na kanapkach, jako dodatek do pieczonego ziemniaka,…

Read More »

Makaron soba z krewetkami


Taki makaron to propozycja bardzo szybkiego pożywnego dania. Czas przygotowania to ok. 15 minut. Idealnie nadaje się na ekspresowy obiad, lunch lub kolację po treningu.  Makaron soba to moje niedawne odkrycie. Kupiłam go spontanicznie w jednym z sieciowych marketów z okazji tygodnia tajskiego… 🙂 Składniki (na 2 porcje): 200g krewetek świeżych lub zamrożonych łyżka masła 2 ząbki czosnku pieprz cayenne…

Read More »

Chrupiąca dorada w panierce z mąki ryżowej


Takie danie kojarzy mi się z wakacjami nad polskim morzem… Świeża rybka, chrupiąca skórka, czego chcieć więcej? Dziś na obiad przepyszna dorada w panierce z mąki ryżowej. Dacie się skusić?   Składniki: 1 średniej wielkości dorada (lub każda inna ryba, którą lubicie) sól olej z pestek winogron mąka ryżowa   Przygotowanie: Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem i solimy (na skórce i wewnątrz).…

Read More »