Pesto z czosnku niedźwiedziego – polski specjał we włoskim wydaniu ;)

Wiosna to czas, kiedy w pierwszej kolejności pojawiają się świeże zioła i kwiaty. Bazarowe półki uginają się pod ciężarem pietruszki, szczypiorku, kopru, melisy, lubczyku i wielu, wielu innych zielonych bomb witaminowych. Ostatnio, właśnie okazji wiosny, dostałam w prezencie kosz czosnku niedźwiedziego. Nie pozostało mi nic innego, jak przerobić go na coś smacznego 🙂  Co z niego powstało? Baaardzo aromatyczne i „mocne” w smaku – pesto z czosnku niedźwiedziego! Jesteście ciekawi, jak je wykonać?

Składniki:

Czosnek niedźwiedzi – 5-6 dużych garści

Parmezan lub inny twardy ser np. pecorino, granda padano – ½ szklanki (startego)

Oliwa z oliwek –½ szklanki

Sól – wg uznania

Orzechy np. nerkowca (są miękkie), jeśli mamy mocny blender mogą być migdały – cała szklanka

Przygotowanie

Czosnek niedźwiedzi płuczemy dokładnie i osuszamy. Kroimy go na mniejsze części, ścieramy ser na tarce, dodajemy orzechy i oliwę. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Im lepszy mamy blender, tym lepszą strukturę uzyskamy.

Na sam koniec  doprawiamy solą i jeśli chcemy aby konsystencja była bardziej płynna, można dolać oliwy i jeszcze raz zblendować. Gotowe! 🙂

pesto z czosnku niedźwiedziego

Jak widzicie, przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego jest banalnie proste.

Czosnek niedźwiedzi ma to do siebie, że po dużej jego ilości nie bedzihmy go „wspominać” aż tak długo, jak popularnego czosnku w ząbkach. I pamiętajcie, że czosnek niedźwiedzi nie lubi wysokich temperatur – warto zjadać go właśnie na zimno w postaci dodatku do sałatki albo pesto 🙂  Takie pesto z czosnku niedźwiedziego może stać kilka dni w lodówce (np. zamknięte w słoiczku). U nas sprawdziło się jako dodatek do ugotowanego makaronu penne – rewelacja! Bardzo dobrze smakuje też z ugotowanym jajkiem i grillowaną rybą.

Gdzie go kupić?

Na targowiskach i w warzywniakach – w postaci liści albo sadzonek. Ja ostatnio spotkałam go przechadzając się po katowickim BioBazarze, także nie jest to produkt niedostępny. Pamietajmy, ze czosnek niedźwiedzi jest w Polsce objęty ochroną i nie wolno zrywać go jeśli rośnie naturalnie – można go uprawiać i właśnie takiego powinnismy poszukiwać 🙂

Robicie domowe pesto? Jakie są Wasze ulubione zioła, których używacie? Napiszcie w komentarzu pod tym postem lub na Facebooku MiejskoWiejsko!

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)