Pasta z awokado, pomidora i czosnku

Dzisiaj niezwykle prosty przepis na jedną z moich ulubionych past. Jest bardzo smaczna, pasuje jako dodatek do kanapek, warzyw, imprezowych przekąsek i różnych mięs.

Pasta z awokado, pomidora i czosnku to szybki, zdrowy i pożywny zamiennik masła, pasztetów, czy też innych „smarowideł”.

Składniki (na ok. 4 porcje):

Awokado 2 szt.

Pomidor 2 szt.

Czosnek 1 ząbek

Sól szczypta

Pieprz – opcjonalnie

Przygotowanie:

Przygotowanie rozpoczyna się już w sklepie – trzeba wybrać dojrzałe awokado, które będzie miękkie i najlepiej dużych ciemnych plam na skórce. Jeśli zdarzyło Wam się kupić twarde – połóżcie je obok jabłek w kuchni na kilka dni –zmięknie.

Awokado obieramy (jeden ze sposobów znajdziecie wśród filmików tutaj) i rozgniatamy widelcem. Pomidora obieramy ze skóry (można go wcześniej sparzyć wrzątkiem) i kroimy w drobną kosteczkę. Miąższ z pomidora też dodajemy do pasty. Czosnek przeciskamy przez praskę. Całość solimy i mieszamy.

 

 

Pasta gotowa!

Życzę Wam smacznego, a jeśli bardzo lubicie pasty kanapkowe spróbujcie:

Domowej pasty z makreli lub pasty awokado z pietruszką 🙂

2 komentarze

  • Maja 15 czerwca 2017 at 13:41

    Proste i pyszne. Uwielbiam awokado i ten przepis dziś wypróbuję. Co myślisz o tym żeby zmiksować całość na gładko, żeby uzyskać “masło”? Boję się trochę czy nie wyjdzie wodniste z powodu pomidorów.

    Reply
    • Michalina 15 czerwca 2017 at 14:43

      Możesz tak zrobić 😉 wtedy weź z pomidorów tylko cześć bez pestek 😉 nie będzie tyle wody

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Dzisiaj niezwykle prosty przepis na jedną z moich ulubionych past. Jest bardzo smaczna, pasuje jako dodatek do kanapek, warzyw, imprezowych przekąsek i różnych mięs. Pasta z awokado pomidora i czosnku to szybki, zdrowy i pożywny zamiennik masła, pasztetów, czy też innych „smarowideł”.