Korzenne ciasto fasolowo-marchewkowe

Przyszła jesień. Na dworze coraz chłodniej, dzień staje się krótszy a słońce często musi przebijać się przez deszczowe chmury… Mimo tego, że uwielbiam lato i wszechobecne słońce, to cieszę się na jesień, bo to niezwykle kolorowa pora roku- kojarzy mi się z korzennym aromatem imbiru, cynamonem, kardamonem i pomarańczową wesołą dynią.

Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe a większość jego masy to… biała fasola! Zaskakuje wspaniałym głębokim aromatem i zapachem, który  podczas pieczenia wypełnia cały dom.

Składniki (na jedną małą keksówkę – ok. 6 porcji):

Biała fasola 1 puszka ok. 240g po odsączeniu

Marchew 150g

Jajko wiejskie 2szt.

Mąka ryżowa pełnoziarnista 2 łyżki

Kawa sypana 1 łyżka

Cynamon 2 łyżeczki

Kardamon 1 łyżeczka

Soda oczyszczona 2/3 płaskiej łyżeczki

Cukier wanilinowy 32g (2 większe opakowania po 16g) – ta proporcja jest na średnio słodkie ciasto, więc jeśli chcecie możecie dodać jeszcze 1-2 łyżki zwykłego cukru

Olej z pestek winogron 50ml

Brzoskwinia / jabłko / gruszka – opcjonalnie 1 sztuka do dekoracji

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce / drobno siekamy blenderem (u mnie druga opcja).

Fasolę płuczemy i przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy olej, przyprawy, kawę, cukier, sodę,  mąkę ryżową i blendujemy.  Wsypujemy marchewkę i mieszamy.

Powstałą masę przelewamy do keksówki i dekorujemy pokrojonym owocem.

korzenne-steps

Pieczemy „do suchego patyczka” – ok. 30-35 minut w temp. 180°C z termoobiegiem.

Kroimy dopiero po wystudzeniu.

 

ciasto-ready

Ciasto wspaniale smakuje z ulubionym dżemem, góralską żurawiną a nawet z lodami. Ja lubię zabierać je do pracy na drugie śniadanie i w podróż jako pożywną przekąskę.

Dzięki zawartości fasoli i jajek – zawiera również sporo białka – dobrze sprawdzi się w roli posiłku po treningu.

Jakie są Wasze ulubione jesienne wypieki? Których przypraw najchętniej używacie?

6 komentarzy

  • Patryk 16 października 2016 at 09:49

    Nie słyszałem nigdy o takim cieście, ale zapowiada się świetnie 🙂 fajny blog 🙂

    Reply
    • Michalina 16 października 2016 at 10:14

      Ciasto wychodzi super i smakuje zaskakująco… normalnie 😉

      Reply
  • Sylwia 16 października 2016 at 11:53

    Takiego ciasta to jeszcze nie jadłam! Zastanawiam się tylko czy zamiast mąki ryżowej mogłabym dodać mąkę kokosową? Pozdrawiam

    Reply
    • Michalina 16 października 2016 at 12:02

      Nie próbowałam jeszcze z mąką kokosową, ale sądząc po jej ilości (2 łyżki) powinno się udać. Jak spróbujesz – koniecznie daj znać, jak wyszło 🙂

      Reply
  • kolorowaklasa2015 23 października 2016 at 06:37

    …i zapachniało świętami…:-)

    Reply
    • Michalina 23 października 2016 at 21:59

      Tak, faktycznie… piekąc to ciasto myślałam o Świętach (chociaż jeszcze sporo czasu do nich mamy :)).

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe a większość jego masy to... biała fasola! Zaskakuje wspaniałym głębokim aromatem i zapachem, który podczas pieczenia wypełnia cały dom.