Browsing Category : NA TRENING

Zebra bezglutenowa


„Zebra to w paski koń, zebra to bezpieczny tor…” taką piosenkę śpiewałam w szkole podstawowej. Zebra to nie tylko przejście dla pieszych i pasiaste stworzenie. To wspaniałe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, z fascynacją przyglądałam się temu, jak ciasto lane naprzemiennie, tworzy czarno-białą kompozycję. Aby odświeżyć historię sprzed lat  zdecydowałam się na przygotowanie tego wesołego ciasta 🙂…

Read More »

Ratunek dla zabieganych i “pełne kalorie”, czyli kilka słów o Legal Cakes


Śledząc bloga wiecie, że cenię sobie dobrą jakość produktów. To, z czego czerpiemy energię, buduje również nasze mięśnie, wzmacnia odporność i wspomaga wiele procesów fizycznych i psychicznych. Sama jestem osobą aktywną, dużo się u mnie dzieje – w tygodniu pracuję, ćwiczę, gotuję, uczę, weekendami studiuję.. i piszę dla Was!  I są takie dni, kiedy totalnie nie mam czasu na długie godziny…

Read More »

Daktylowy krem orzechowy


Daktyle kupuję w sporej ilości – służą u nas do produkcji batoników i jako dodatek do porannej jaglanki. Można ich używać na przeróżne sposoby – są doskonałą alternatywą dla klasycznego cukru w wypiekach i kremach. Ostatnio, robiąc naleśniki – postanowiłam, że będą na słodko 🙂 Co do nich wrzuciłam? Przepyszny daktylowy krem orzechowy! Jest absolutnie banalny w wykonaniu, potrzebujemy tylko blendera…

Read More »

Lunchbox z indykiem i quinoa „CYTRYNOWY”


Przed Wami ósmy i zarazem ostatni Lunchbox w Projekcie. Nie oznacza to, że nie będzie już żadnych opcji śniadaniowych – wręcz przeciwnie! Śniadania to podstawa i na pewno będzie tego więcej i więcej i więcej 😀 Z dedykacją dla wszystkich wielbicieli cytrynowych smaków, dbających o linię i ciekawych nowych połączeń smakowych. Uwaga, uwaga! Nadchodzi orzeźwiający i lekki – lunchbox cytrynowy z indykiem…

Read More »

Korzenne ciasto fasolowo-marchewkowe


Przyszła jesień. Na dworze coraz chłodniej, dzień staje się krótszy a słońce często musi przebijać się przez deszczowe chmury… Mimo tego, że uwielbiam lato i wszechobecne słońce, to cieszę się na jesień, bo to niezwykle kolorowa pora roku- kojarzy mi się z korzennym aromatem imbiru, cynamonem, kardamonem i pomarańczową wesołą dynią. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe…

Read More »

Lunchbox z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami


Dzisiaj przepis na lunchbox z makaronem w wersji dla zabieganych. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny. Nadaje się do jedzenia i na zimno, i na ciepło (np. jeśli macie do dyspozycji np. mikrofalówkę). Składniki (na 2 porcje): Pierś z kurczaka ok. 250-300g Suszone pomidory (w oleju lub bez*) 5-6 szt. *Olej 3 łyżki (w przypadku, gdy używacie suszonych pomidorów bez zalewy)…

Read More »

Batoniki energetyczne z Oblatów Śląskich


Oto ekspresowy przepis na superszybkie w przygotowaniu batoniki energetyczne. Są słodkie, mocno czekoladowo-orzechowe (niczym sławny krem kanapkowy:)), malutkie, pyszne, poręczne, idealne jako posiłek przed treningiem, na wyprawę w góry, czy samochodową podróż nad morze;) Dzieci będą zajadać z trzęsącymi się uszami (o ile dorośli nie zjedzą wszystkiego wcześniej :)). Wniosek jest jeden – jeśli macie “słodkolubną” ekipę – róbcie podwójną porcję:)  Składniki…

Read More »

Chleb gryczano-owsiany z jagodami goi


Mam słabość do chleba z kaszy… Jest bardzo smaczny, długo utrzymuje świeżość, nie kruszy się i pasuje do wielu dodatków.  Dzisiaj prezentuję przepis na połączenie smaku gryczanego z jagodami goi – owocami, które słyną ze swoich zdrowotnych właściwości –warto zatem dodawać je do posiłków! Składniki: Kasza gryczana niepalona sucha 1 szklanka, ok. 150g Mąka owsiana 1 szklanka, ok. 150g Drożdże…

Read More »

Batoniki proteinowe z białkiem konopnym


Kolejna odsłona wegańskiej przekąski idealnej jako posiłek energetyczny po treningu. Tym razem z białkiem konopnym, które ostatnimi czasy wychodzi z cienia i zaczyna pojawiać się w gotowych suplementach. Poza samym białkiem posiada wiele mikro-,  makroelementów oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6,  omega-9 oraz błonnik. Wszystkie te substancje mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka, począwszy od układu krążenia poprzez narządy wewnętrzne, skończywszy…

Read More »

Wege kulki proteinowe


Od dawna poszukiwałam “przepisu idealnego” na posiłek po treningu. Takiego, który przede wszystkim nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed zjedzeniem, skomplikowanego przechowywania, długiego pieczenia, jest smaczny i energetyczny. Ważne też było dla mnie znalezienie suplementu, który pozwoli zastąpić tak popularne w koktajlach proteinowych izolaty białka serwatki (czyli coś co pozostaje po wyrzuceniu laktozy i tłuszczy z serwatki) białkiem roślinnym.  I nie…

Read More »