Czekoladowy koktajl z awokado

O dobroczynnym wpływie awokado na nasz organizm przeczytacie w niejednej publikacji o zdrowiu. Zainteresowanym polecam artykuł o 33 właściwościach awokado 

Awokado to produkt, który należy do „czystej piętnastki” listy wybranych produktów, które po przebadaniu wykazują najmniejszą ilość zawartych w nich pestycydów.

Jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny, obecnie kupicie go w każdym sklepie i warzywniaku.

Co można z niego zrobić?

 Ze względu na swój delikatny smak i gładką strukturę awokado idealnie komponuje się z większością dań podawanych na zimno. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki, lunchboxa, czy pasty (link).

Tym razem w śniadaniowej słodkiej odsłonie – czekoladowy koktajl banan – awokado

Składniki (na dwie porcje):

Awokado 1 szt. (dojrzałe – musi być miękkie)

Banan 2 szt.

Kakao naturalne 1 łyżka

 

Przygotowanie

Banana i awokado obieramy, kroimy, posypujemy kakao i dolewamy ok. 300 ml wody. Wszystkie składniki blendujemy. Gotowe 🙂

 

koktalj

 

Takim koktajlem możecie miło rozpocząć dzień. To świetny zastrzyk energii, który  wprawi Was w dobry humor! 

Lubicie awokado? Jakie są Wasze ulubione połączenia!

2 komentarze

  • Happy Place 5 sierpnia 2016 at 12:05

    Awokado z bananem i dodatkiem kakao regularnie u nas gości – świetny pomysł na wegański deser 🙂 Przyznaję, że do tej pory podawałam go w postaci musu, ale koktajl też brzmi bardzo dobrze (może z dodatkiem mleka kokosowego? 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    Reply
    • Michalina 5 sierpnia 2016 at 14:25

      Z mleczkiem kokosowym jest na pewno równie smakowity:) w takiej formie (z mleczkiem kokosowym zamiast wody) można też zamienić mus w lody 🙂

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)