Cytrusowy kurczak pieczony z jabłkami

Pieczony  kurczak to nie tylko świetny pomysł na obiad i kolację, ale również idealne uzupełnienie kolorowej sałatki, lunchboxa, czy kanapek. Przygotowanie wcale nie wymaga ogromu pracy  – istotą jest tu czas, bez którego mięso nie będzie tak aromatyczne.

Jak takiego kurczaka przyrządzić?

Składniki:

Kurczak tuszka ok. 2-2,5kg

Masło klarowane ghee 2 łyżki

Limonka 1 szt.

Cytryna 1 szt.

Przyprawa garam masala, lub inna ulubiona przyprawa 1 łyżka

Sól kuchenna/morska 1,5 łyżki

Pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżeczka (opcjonalnie zwykły pieprz zmieszany z kolendrą)

Miód 1 łyżka

Jabłko 2-3 szt.

4 wykałaczki

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z połówki cytryny i całej limonki, masło lekko podgrzewamy (żeby stało się płynne, ale nie gorące), dodajemy przyprawy, sól, miód i mieszamy dokładnie. Taką marynatą nacieramy mięso (również wewnątrz). Jabłka kroimy w ćwiartki a cytrynę w mniejsze części (plastry, ćwiartki, cząstki) i faszerujemy nimi kurczaka. Tył spinamy wykałaczkami , tak żeby jabłka i cytryna nie wypadały. Całość owijamy szczelnie folią spożywczą (lub zamykamy naczynie) i wkładamy do lodówki na min. 3-4 godziny.

składniki

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy kurczaka pod przykryciem (lub folią aluminiową) ok. 40-50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C. Pieczemy następne 1,5-2 godziny. Co jakiś czas (+/- 20 minut) trzeba kurczaka obficie polać powstałym sosem.

Jak dobrać czas pieczenia do ilości mięsa? Szkoły są różne – ja trzymam się zasady, że 1kg mięsa to 1 godzina pieczenia – także tego kurczaka piekłam ok. 2,5 godziny.

 

Po upieczeniu wyciągamy kurczaka z piekarnika i dajemy mu „odpocząć ok. 5-10 minut”.

kurczak odpoczywa

 

Pomysł: Powstały sos można przelać do silikonowych form na muffinki i zamrozić IMG_0550

– takie „porcje smaku” będą idealnie uzupełniać smak sosów, czy zup tworzonych w przyszłości (np. zamiast bulionu). 

 

 

 

Kurczaka podajemy pokrojonego na części w towarzystwie upieczonych jabłek i dowolnych warzyw / ryżu / kaszy – na co tylko macie ochotę.

IMG_0543

 

A Wy jak najczęściej przyrządzacie kurczaka? Jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki?

 

 

4 komentarze

  • Wima 15 sierpnia 2016 at 17:43

    …NIEŹLE…

    Reply
  • Michalina 15 sierpnia 2016 at 19:37

    🙂

    Reply
  • Aneta 29 sierpnia 2016 at 05:05

    Przepis wygląda nieźle, ale patrząc na tego biednego, spalonego kurczaka, to obawiałabym się go spożyć

    Reply
    • Michalina 29 sierpnia 2016 at 06:07

      Cześć Aneto, ciemna skórka to efekt miodu w marynacie. Jeśli się tego obawiasz- nie dodawaj miodu/ wtedy kurczak na pewno się tak nie spiecze a skórka nadal pozostanie chrupiąca. W taki sposób też przyprawiałam kurczaka i był smaczny 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)