Kokosowy krem z pieczonej dyni

Powoli w sklepach i na targowiskach pojawiają się dynie.

Piękne, pomarańczowe, żółtawe, różowe – nie sposób przejść obok nich obojętnie.

W sezonie jesiennym dynia zajmuje szczególne miejsce w naszej kuchni. Przyrządzamy ją na przeróżne sposoby. Czasem na słodko, np. w postaci muffinek, czy ciasta, innym razem pieczemy, gotujemy, dusimy a potem dodajemy do mięsa i sałatek.

Sezon dyniowy zdecydowaliśmy się zainaugurować ulubioną zupą -kremem z pieczonej dyni.

Składniki:

Dynia cała 2-3 kg (jeśli decydujecie się na dynię mrożoną, trzeba ją najpierw rozmrozić)

Pietruszka korzeń 1 szt

Mleczko kokosowe 300400ml (jedna duża puszka) / Śmietanka kokosowa 300ml

Sól 2 łyżki

Imbir świeży 2 łyżki startego / jeśli w proszku 1 płaska łyżka

Masło ghee 1 łyżka / olej kokosowy (dla wegan) 3 łyżki

Opcje łamane „/” oznaczają zamiennik 😉

Przygotowanie:

Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy skórkę i środek z pestkami (jeśli chcecie – możecie oczyścić pestki i je wysuszyć – tak jak my:)).

dynia obieranie step by step

Kroimy pietruszkę i razem z dynią wkładamy do miski, polewamy tłuszczem i mieszamy (bez soli).

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 200°C (grzanie góra-dół + termoobieg) piekarnika na 25-35 minut. Dynia ma się zrumienić, a nawet lekko przypalić (tak, żeby brzegi kawałków stały się lekko brązowe).

dynia przed i po

Przyrumienione warzywa wyciągamy z piekarnika i przekładamy do garnka, zalewamy zagotowaną wodą, solimy, dodajemy imbir i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy.

dynia zupa

Jeśli jest taka potrzeba – doprawiamy solą /imbirem.

Zupa gotowa 🙂

Pasują do niej przeróżne dodatki. Od ziaren (dyni, słonecznika, siemienia lnianego, czy nawet czarnuszki) po mięso (np. pieczona pierś z kurczaka).Wasza kreatywność na pewno dobrze podpowie, co można do niej wrzucić :).

Nam najbardziej smakuje w towarzystwie posypki z wiórków kokosowych i kurczaka(petarda!)

sposoby podania

 

Jest to danie, które polecam każdemu. Idealna na przystawkę, obiad i szybki lunch w pracy. Świetnie sprawdzi się w kuchni wegan, wegetarian, osób na diecie beglutenowej, paleo i wielu, wielu innych.  

Spróbujcie koniecznie. Jestem ciekawa, jak sprawdzi się w Waszych domach?

Lubicie dynię? Co najczęściej z niej przyrządzacie?

 

2 komentarze

  • Aneta Augustyn 13 listopada 2016 at 08:08

    Bardzo ciekawe połączenie, mam jeszcze dynię i wypróbuje to danie 🙂

    Reply
    • Michalina 13 listopada 2016 at 08:29

      Wypróbuj koniecznie i daj znać, jak smakowało 🙂 Miłej niedzieli!

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)