Roladki wołowe w szynce parmeńskiej

Roladki wołowe w szynce parmeńskiej są stałym elementem naszego obiadowego menu i ciekawą alternatywą dla klasycznej rolady, czy mielonego.

Smakują cudownie a ich przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki:

Mięso wołowe mielone 500g

Szynka parmeńska (zamiennie – szwarcwaldzka) 10-12 plasterków (2 opakowania)

Czosnek 2-3 ząbki

Cebula połówka

Czerwone wino wytrawne ok. 200-300ml (w zależności od wielkości naczynia, w którym będziecie piec roladki)

Sól 1 łyżeczka

Pieprz 1 łyżeczka

Miód 1 łyżka

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. pół godziny.

Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i owijamy szynką parmeńską.

roladki-step-1

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej (naczynie warto dobrać tak, żeby roladki leżały ciasno obok siebie). Zalewamy je winem i przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, 40-50 minut.

Po upieczeniu wyciągamy roladki z naczynia a powstały sos wlewamy do rondelka. Dodajemy do niego miód i redukujemy (gotujemy tak długo, aż zgęstnieje). Sos warto mieszać, zwłaszcza wtedy, kiedy część wody odparuje, ponieważ miód może się przypalić.

roladki-step-2

Połączenie słonej szynki parmeńskiej, soczystej wołowiny i słodkiego winnego sosu tworzy bardzo smaczną kompozycję i pasuje do wielu różnych dodatków – od klasycznego puree z ziemniaków, batatów, czy selera, po różnego rodzaju gotowane warzywa, świeże surówki i pikle.

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Roladki wołowe w szynce parmeńskiej są stałym elementem naszego obiadowego menu, ciekawą alternatywą dla klasycznej rolady i mielonego, smakują cudownie a ich przygotowanie jest banalnie proste. Zapraszam po przepis :)