Placki dyniowe z curry (bezglutenowe)

Dzisiaj kolejna propozycja na dynię – królową jesiennej kuchni. Tym razem w formie, która smakiem bardzo przypomina.. placki ziemniaczane. Co powiecie na taką wersję?

Składniki na ok. 6 porcji:

Dynia 1 kg

Cebula 2 szt.

Jajka wiejskie 3 szt.

Dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1)

Mąka z tapioki 1 łyżka

Sól 1 płaska łyżka

Pieprz 1 płaska łyżka

Curry 1 łyżka

Papryka słodka 1 łyżka

Masło ghee lub olej kokosowy ( do smażenia) ok. 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Dynię oraz cebulę obieramy i trzemy na tarce lub drobno siekamy (ja posiekałam w maszynce – najszybszy sposób).

Rozdrobnione warzywa solimy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie lekko je przyciskamy i odlewamy płyn pozostawiając tylko miąższ. Wszystko mieszamy z mąką, przyprawami i jajkami.

dynia steps

 

Ciasto powinno być gęste – nie wodniste.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy małe placki (ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek) aż lekko się zrumienią.

Po usmażeniu placki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy z ulubionym sosem, jogurtem, twarożkiem lub serkiem homogenizowanym (tak jak u nas:).

placki podane

Placki są przepyszne i dzięki curry niezwykle aromatyczne. Jeśli chcecie możecie przyprawić je na zupełnie inny sposób – dodać czosnek, imbir, czy tylko sól i pieprz – w każdej postaci na pewno będą smaczne:)

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)