Delikatny indyk w sosie serowo-szpinakowym

Sos serowy bardzo często kojarzy się ze śmietaną i makaronem. Ja sama takich sosów nie przygotowuję ze względu ich wysoki indeks glikemiczny i niewielką ilość wartości odżywczych. Sery lubię natomiast bardzo i w zasadzie im bardziej “pachnące” – tym lepsze. Co powiecie na nieco inną odsłonę makaronu z kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym?

Składniki:

Udziec z indyka 250-300g

Ser Lazur złocisty 2 plastry

Szpinak baby 2-3 garści

Masło ghee 1 łyżka

Czosnek 2 ząbki

Sól pół łyżeczki

Orzechy włoskie garść

Przygotowanie:

Masło rozgrzewamy na patelni. Indyka kroimy w kostkę i odkrawamy tłuste/włókniste fragmenty. Mięso obsmażamy z każdej strony. W międzyczasie grubo siekamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę i po ok. 10 minutach dorzucamy do mięsa (kiedy zetnie się w całości). Dodajemy ser, czekamy chwilkę, aż zmięknie, mieszamy, solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy ok. 10-15 minut – do momentu aż mięso zmięknie i stanie się kruche.

indyk-skladniki

Orzechy włoskie możemy rozgnieść w garści lub posiekać. Posypujemy nimi mięso przed podaniem.

Dzisiejsza odsłona klasycznego dania z serem to, może nie taka do końca dietetyczna, ale na pewno o wiele lżejsza alternatywa dla sosu śmietanowego. Orzechy włoskie idealnie komponują się ze smakiem sera i czosnku a dodatkowo stanowią miły “chrupki” element tej prostej układanki.

Z czym najchętniej podalibyście takiego indyka? Ja polecam z fasolką szparagową, puree kalafiorowym, albo makaronem warzywnym 🙂

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Sos serowy bardzo często kojarzy się ze śmietaną i makaronem. Ja sama takich sosów nie przygotowuję ze względu ich wysoki indeks glikemiczny i niewielką ilość wartości odżywczych. Sery lubię natomiast bardzo i w zasadzie im bardziej "pachnące" - tym lepsze. Co powiecie na nieco inną odsłonę dla makaronu z kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym?