Pasztet z warzyw z rosołu i wątróbki drobiowej

Rosół – to danie, które w naszych kuchniach zajmuje wyjątkowe miejsce (o tym, jak ugotować rosół możecie przeczytać TUTAJ). Nie dość, że uwielbiamy go jeść na niedzielne pierwsze danie, to robimy z niego cuda – przeróżne zupy, galaretki, risotto i wiele innych. Dzisiaj sposób, aby wykorzystać go w 100%. Kiedy już zużyjemy bulion na ulubioną zupę, a z mięsa zrobimy pierogi, czy galaretkę… Pozostaje ogromna ilość ugotowanych warzyw – marchew, seler, cebula, por… Co z nich zrobić? Odpowiedź jest prosta: przepyszny pasztet z warzyw z rosołu z wątróbką drobiową! Idealny na kanapki i nie tylko 🙂

Składniki:

Warzywa z rosołu ok. 700-800g

Wątróbka drobiowa 350-400g

Olej 2-3 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Jaja wiejskie 2 szt.

Pietruszka pęczek

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa z rosołu przekładamy do miski.

Wątróbkę smażymy na oleju bez soli i przypraw. Kiedy wątróbka się zetnie dusimy ją ok. 15 minut pod przykryciem (można dodać odrobinę wody 2-3 łyżki).

Do warzyw dodajemy wątróbkę i czosnek. Wszystko blendujemy na gładką masę. Pod koniec próbujemy – w tym momencie można doprawić masę solą i pieprzem (wg uznania 🙂 – u nas warzywa z rosołu są zwykle odpowiednio słone).

Pod koniec dodajemy 2 całe jajka – najlepiej rozbić je wcześniej do mniejszej miseczki – i dokładnie mieszamy.

Keksówkę trzeba wysmarować tłuszczem i opcjonalnie przesypać mąką. Nakładamy połowę masy do keksówki i obficie przesypujemy pietruszką. Dzięki temu nasz pasztet zyska przepyszne, zielone „wnętrze”, które doda mu aromatu. Drugą połowę masy przekładamy na pietruszkę.

Pasztet pieczemy ok. 50minut (+/-10min) w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Po upieczeniu odstawiamy go do ostygnięcia i dopiero kiedy jego temperatura zmaleje, przekładamy na talerz.

 

Taki pasztet to przepyszna przystawka i przekąska imprezowa. To również idealny sposób na wykorzystanie „rosołowych” pozostałości. Można wrzucić do niego absolutnie wszystkie warzywa – cebulę, por, kapustę, marchewkę, seler, łodygi pietruszki a nawet jabłko! Nadaje się do krojenia i podania z ulubioną sałatką (np. z kiszonej kapusty) i smarowania kanapek z (moim ulubionym) wiejskim kiszonym ogórkiem 🙂

Z czym najchętniej podalibyście ten smakołyk?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)