Malinowo-jeżynowy deser w wersji paleo

Uwielbiam kuchenne eksperymenty, desery, owoce i wszystko, co kolorowe i smaczne. Wędrując po bazarku w sobotni poranek natknęliśmy się na jeżyny. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam te owoce, więc bez dłuższego zastanawiania się,  razem z malinami, wylądowały w naszym koszyku. Połowa zniknęła jeszcze przed obiadem, z drugiej powstał deser – przepyszne ciasto owocowe.

Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję, nie zawiera mąki, drożdży ani białego cukru i żelatyny. Świetnie sprawdzi się w kuchni wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i paleo. Ciasto jest bardzo proste i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu.

Składniki (na ok. 10-12 porcji) :

Spód kakaowy:

Fasola czerwona lub biała 1 puszka

Jajka wiejskie 2 szt.

Kakao 2 łyżki

Ksylitol lub syrop z agawy 4 łyżki

Olej z pestek winogron (lub inny) 100ml

Soda oczyszczona pół płaskiej łyżeczki

Masa owocowa:

Maliny 200g

Jeżyny 300g

Jogurt naturalny  / serek homogenizowany / opcjonalnie śmietanka lub mleczko kokosowe 700-800g

Ksylitol lub syrop z agawy 8 łyżek

Agar-agar 2 łyżeczki /ok. 8-10g

Przygotowanie:

Zaczynamy od masy kakaowej. Fasolę dokładnie płuczemy, dodajemy kakao, ksylitol, olej, jajka, sodę i blendujemy na gładką masę. Wlewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Pieczemy w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół, przez ok. 15 minut. Jeśli macie małą, ale wysoką formę i spód ma więcej niż 1cm–zwiększcie czas pieczenia do ok. 20-max.25 minut.

Ciasto wyciągamy i studzimy.

Podczas studzenia ciasta możemy rozpocząć przygotowywanie owocowej masy. Odkładamy kilka ładnych owoców do dekoracji – resztę blendujemy z jogurtem i ksylitolem. Jeśli używacie innych, słodszych owoców (np. truskawek) – dolewajcie ksylitol stopniowo i próbujcie masy.

Przelewamy masę do garnka, dodajemy agar i doprowadzamy do temperatury 80-100°C (aż zacznie delikatnie bulgotać)- w tej temperaturze rozpuszcza się agar. Wyłączamy palnik i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy i jeszcze ciepłą przelewamy na upieczony spód.

 

składniki ciasto paleo

Po ok. 15-20 minutach, kiedy masa trochę stężeje, dekorujemy owocami.

Kiedy ciasto dojdzie do temperatury pokojowej, przekładamy je do lodówki – najlepiej smakuje na zimno.

Przed podaniem można posypać je startą gorzką czekoladą.

 

ciasto gotowe

 

Ciasto jest naszym absolutnym hitem i pewnie jeszcze nie raz pojawi się w tym sezonie, może w nieco innej owocowej wersji.

A Wy? Z jakimi owocami najchętniej zjedlibyście taki deser? Jakie macie pomysły?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)