Ciasteczka czekoladowe bez cukru

Ciastka to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj słodkich wypieków. Można stworzyć przyjemną, zdrową przekąskę w bardzo krótkim czasie, dowolnie dobierać składniki i dodatkowo bawić się kształtem w zależności od kreatywności i foremkowego asortymentu:)

Składniki:

3 łyżki mąki ryżowej

2 łyżki mąki kokosowej

2 łyżki kakao

2 łyżki ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem)

3 łyżki masła

1 jajko wiejskie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, które powinno mieć zwartą i delikatną konsystencję. Jeśli nie używacie foremek – ciasto formujemy w kulki (tak jak w przypadku kokosanek z żurawiną). Chcąc nadać im konkretny kształt – można je delikatnie rozwałkować lub rękami rozgniatać na stolnicy i wykrawać gotowe wzorce (ja dzisiaj tak zrobiłam) – technika dowolna:))

ciastka step1

Ciastka pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 °C.

ciastka po

Ciastka czekoladowe świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie, czy przekąska na imprezę lub podróż. Dzięki swojej konsystencji długo zachowają kruchość i nie rozpuszczą się.

A wy gdzie zabralibyście ze sobą takie ciastka?

 

2 komentarze

  • Anna Mazurek 27 sierpnia 2016 at 09:30

    Świetny przepis 🙂 chciałam tylko podpytać, czy mąkę kokosową można zastąpić inną, np. amarantusową albo kukurydzianą?

    Reply
    • Michalina 27 sierpnia 2016 at 10:36

      Nie próbowałam jeszcze takiej zamiany, ale powinno się udać – wybrałabym mąkę z amarantusa 😉 jeśli masz w domu wiórki kokosowe- możesz je zmielić i nimi zastąpić mąkę:)

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)