Wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie

Macie ochotę na „coś słodkiego”?

Zapraszam na pyszne wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie.

Jest owocowe, orzeźwiające i lekkie.

Uwaga! Wciąga!

Składniki:

Kruchy spód:

Masło 80-90g

Syrop klonowy (lub inny słód) 4 łyżki

Orzechy tarte (u mnie były włoskie) 4 łyżki

Mąka ryżowa 8 łyżek

Żółtka kurze 4 szt.

Masa jogurtowa:

Jogurt grecki 450-500g

Wiśnie mrożone 200g

Syrop z agawy (wg uznania) – u nas ok. 4 łyżki

Żelatyna 6 listków – żelatynę można również zastąpić innymi substancjami żelującymi np. agar-agar

Beza (opcjonalnie) – pozwala na wykorzystanie całości jajek

Białka kurze 4 szt.

Ksylitol 3 łyżki

Sól szczypta

Przygotowanie:

Kruchy spód

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, po czym krótko wyrabiamy ciasto (tak, aby masło nie rozpuściło się za bardzo pod wpływem ciepła). Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej ciasto. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół bez termoobiegu.

kruchy spód bezglutenowy

Beza:

Jeśli decydujecie się na zrobienie bezy, to przygotujcie ją, podczas pieczenia spodu, żeby wykorzystać rozgrzany piekarnik.

Białka ubijamy razem z ksylitolem i solą na sztywną masę, tak aby nie wypadała z miski (jak na zdjęciu).

Masę przekładamy do formy ( mnie była to forma do tarty) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Bezę pieczemy przez ok. 40-50 minut w temp. 140°C z termoobiegiem, grzanie góra-dół, potem zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy przez ok. 3-4 godziny ( co jakiś czas sprawdzajcie, czy beza jest już twarda. Powinna być sucha na zewnątrz a w środku elastyczna).

Jeśli robicie ciasto wieczorem – zostawcie bezę w ciepłym piekarniku do rana – dodatkowo trochę się wysuszy.

beza

Masa jogurtowa

Zamrożone wiśnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy do jogurtu i słodzimy syropem z agawy.

Żelatynę / agar rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do masy jogurtowej.

Masę przelewamy do tortownicy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

masa jogurtowa

Wykończenie:

Następnego dnia / po kilku godzinach układamy bezę na masie jogurtowej. Ciasto można przystroić lukrem, cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą, lub (tak jak u nas) podać bez dekoracji.

ciasto gotowe


Taki deser smakuje rewelacyjnie i … ma jedną wadę… bardzo szybko znika… Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie przed zjedzeniem 🙂

Życzę Wam smacznego!

Jeśli zrobicie takie ciasto – prześlijcie zdjęcia! Jestem ciekawa Waszych pomysłów i efektów.

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)