Makaron soba z krewetkami

Taki makaron to propozycja bardzo szybkiego pożywnego dania. Czas przygotowania to ok. 15 minut. Idealnie nadaje się na ekspresowy obiad, lunch lub kolację po treningu. 

Makaron soba to moje niedawne odkrycie. Kupiłam go spontanicznie w jednym z sieciowych marketów z okazji tygodnia tajskiego… 🙂

Składniki (na 2 porcje):

200g krewetek świeżych lub zamrożonych

łyżka masła

2 ząbki czosnku

pieprz cayenne

sól

natka pietruszki

100g makaronu soba, lub każdego innego makaronu, który macie pod ręką

odrobina ulubionego sera do posypania dania na koniec

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy i w razie potrzeby oczyszczamy z czarnych niteczek (przewodu pokarmowego). Ja zawsze sprawdzam nawet już obrane krewetki, bo niestety przeoczone “nitki” potrafią popsuć smak dania. Aby przyspieszyć proces rozmrażania krewetek, można je wrzucić do durszlaka i przelać ciepłą wodą.

składniki

Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy z ognia. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz cayenne. Chwilę mieszamy (ciągle nie na ogniu), żeby masło złapało aromat przypraw, ale żeby się nie przypaliło.

Wracamy z patelnią na palnik, dodajemy krewetki i solimy. W międzyczasie wrzucamy makaron soba do wrzątku. Ma on bardzo krótki czas gotowania (ok. 3 min).Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy go do krewetek.

makaron soba krewetki

Wszystko mieszamy dokładnie ok. 2 minuty i przekładamy na talerz.

Podajemy posypane szczyptą sera i posiekaną pietruszką.

gotowe

 

Dodam, że z talerzy znika w tempie ekspresowym! Takie jest pyszne 🙂

A Wy? Lubicie eksperymenty? Zdarza Wam się podejmować spontaniczne decyzje na zakupach? Co najczęściej kupujecie?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)