Batoniki energetyczne z Oblatów Śląskich

Oto ekspresowy przepis na superszybkie w przygotowaniu batoniki energetyczne. Są słodkie, mocno czekoladowo-orzechowe (niczym sławny krem kanapkowy:)), malutkie, pyszne, poręczne, idealne jako posiłek przed treningiem, na wyprawę w góry, czy samochodową podróż nad morze;)

Dzieci będą zajadać z trzęsącymi się uszami (o ile dorośli nie zjedzą wszystkiego wcześniej :)).

Wniosek jest jeden – jeśli macie “słodkolubną” ekipę – róbcie podwójną porcję:) 

Składniki

daktyle suche 100g

kakao naturalne 1 łyżka

masło orzechowe 2 łyżki

Oblaty Śląski (Wasz ulubiony smak) – 4 wafle alternatywnie mogą to być klasyczne ‘andruty’, lub wafle tortowe

Przygotowanie

 Daktyle moczymy w gorącej wodzie min. 20 minut. Po tym czasie blendujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy masło orzechowe, kakao i mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

onlaty step 1

Masę dzielimy na 2 porcje, przekładamy na oblaty zostawiając rant ok. pół centymetra (żeby podczas krojenia masa nie wypływała na zewnątrz).

Takie “kanapki” odkładamy na 2-3 minutki, żeby trochę się zlepiły i po tym czasie delikatnie kroimy na 4 lub 6 części.

oblaty step 2

Jeśli chcecie takie batoniki przechować do dnia następnego (to trudne, ale możliwe :)) – zawińcie je w folię spożywczą lub aluminiową (pojedynczo, albo po 2-3 batoniki).

Gotowe!

Dokąd zabierzecie ze sobą taką przekąskę?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)