Warzywny makaron z sosem pomidorowym

Makaron, pasta, nudle… Takie słyszałam określenia tego popularnego w każdym zakątku Polski dania:)

Wstążki, nitki, świderki, muszelki, tagliatelle, pappardelle…

Nazw tysiące i równie wiele pomysłów na smak.

Dzisiaj przedstawiam makaron nieco odmiennych od tych wcześniej wymienionych –  warzywny, który idealnie łączy się  z każdym sosem – w tej wersji z pomidorowym. Można go wykonać m. in. z marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkiewki, czy cukinii.

Składniki

cukinia – ok. 2 szt.

sos pomidorowy -przepis na sos znajdziecie tutaj. Jeśli chcecie możecie również wrzucić do niego ulubione mięso, lub dowolne warzywa

ser twardy / sezam-  dla diety paleo – (opcjonalnie do posypania) ok.  30g

Przygotowanie

Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Obieraczką wycinamy cieniutkie paski z części cukinii, która nie ma pestek. Środki nie nadają się na makaron.

makaron składniki

 

Sos rozgrzewamy w garnku, lub na patelni i na ostatnie 5 minut wrzucamy makaron warzywny. Ważne, aby w trakcie podgrzewania całość mieszać delikatnie – dzięki temu cukinia równomiernie się podgrzeje i zostanie al dente.

 

makaron final

 

Podgrzany makaron posypujemy serem lub sezamem i podajemy z ulubionymi ziołami.

 

Dacie się skusić? Smacznego!

 

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)