Lunchbox “ZIELONY”

Dzisiaj przepis na bardzo prosty zielony lunchbox. Smak jest klasyczny i dla większości znany. Świetnie sprawdza się na zimno, w trasie, w szkole i oczywiście w pracy. Produkty na ten lekki lunchbox kupicie w każdym sklepie, o każdej porze roku 😉 

Składniki (na 2 porcje):

Pierś z kurczaka 1 duża (ok. 150-200g)

Jogurt naturalny 1 kubeczek (ok. 200g)

Brokuł 1 szt.

Koperek 1 pęczek

Migdały płatki (lub całe jeśli macie mocny blender) 3 łyżki

Ulubiony ryż 6 łyżek (suchego) u nas brązowy

Sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka np. curry, słodka papryka wg uznania

Czosnek 1 ząbek

Mąka ryżowa lub pszenna (opcjonalnie) 1 łyżka

Olej / masło ghee do smażenia 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.

Kurczaka marynujemy w przyprawach i odstawiamy na min. pół godziny. Po tym czasie obtaczamy go w mące i smażymy na patelni ok. 15 minut. Jeśli chcecie przyśpieszyć czas smażenia – możecie pokroić go w paski, dużą kostkę, lub w poprzek.

Brokuł myjemy, odkrawamy różyczki i  gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut – krótko, żeby nie stracił koloru i smaku.

Do blendera wrzucamy cały pęczek kopru, jogurt, sól, pieprz i ząbek czosnku. Zalewamy jogurtem, dodajemy migdały i blendujemy – mamy sos do naszego lunchboxa.

Kiedy wszystkie składniki są gotowe, w pojemniku na spodzie układamy ryż, na nim brokuł i polewamy sosem. Na samej górze układamy pokrojonego kurczaka.

lekki lunchbox

Lunchbox w tej wersji idealnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i bezglutenowej. Jest to w pełni zbilansowany posiłek, który nasyci na długi czas i nie spowoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Zielony kolor dodatkowo zadba o dobry humor i odpowiedni poziom witaminy C :).

Jaki jest Wasz ulubiony kolor w kuchni? Lubicie zielony?

Jeśli spodobał Wam się przepis na lekki lunchbox “ZIELONY”, spróbujcie kolejnych pomysłów!

POLSKIE SMAKI

SEN O TAJLANDII

Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

CYTRYNOWY – Z INDYKIEM I QUINOA

JESIENNY

WIEJSKI

WIEJSKA POWTÓRKA

2 komentarze

  • slowgift 16 października 2016 at 09:42

    Fajny przepis, na pewno skorzystam 🙂 Dzięki!

    Reply
    • Michalina 16 października 2016 at 10:13

      🙂

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)