Kurczak pieczony w majeranku i soli himalajskiej

Pieczony kurczak to jedno z dań, które nie wymaga długich przygotowań i świetnie sprawdza się w roli weekendowego obiadu. Jedyne czego potrzebujemy to dobrego mięsa (najlepsze jest w chowu ekologicznego), czasu na zamarynowanie i pieczenie.  

Był już cytrusowy kurczak z jabłkami – dzisiaj przedstawiam bardzo klasyczny, polski majeranek i trochę mniej popularną sól himalajską – znaną ze swoich właściwości zdrowotnych – posiada wiele mikro i makro elementów oraz o wiele mniej zanieczyszczeń niż sól morska.

Składniki (na 4-6 porcji):

Kurczak (tuszka) 1,5-2kg

Majeranek 2 łyżeczki

Sól himalajska 1,5 płaskiej łyżki

Masło ghee 2 łyżki

Cebula połówka

Czosnek 2-3 ząbki

Opcjonalnie: warzywa do pieczenia (ziemniak, marchew itp.)

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Masło rozpuszczamy w naczyniu (ja włożyłam małe naczynie  z masłem do miseczki z wrzątkiem – jak na zdjęciu – rozpuściło się w 3 minuty 🙂 ). Dodajemy do niego majeranek i sól himalajską. Kiedy przyprawy się połączą, dokładnie nacieramy nimi całego kurczaka od zewnątrz i wewnątrz. Do środka wkładamy również cebulę i czosnek.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem) i wkładamy zamknięte naczynie. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Wyciągamy i obracamy kurczaka. Pieczemy kolejne 30 minut. Znów wyciągamy, obracamy mięso i dodajemy warzywa, które chcemy upiec. Ostatnie ostatnie 30-40 minut pieczemy wszystko bez przykrycia.

Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy kurczakowi „odpocząć” ok. 5-10 minut przed pokrojeniem.

kurczak-steps

 

A jaki jest Wasz ulubiony sposób na kurczaka?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Czas na bardzo klasyczny, polski majeranek i trochę mniej popularną sól himalajską - znaną ze swoich właściwości zdrowotnych - posiada wiele mikro i makro elementów oraz o wiele mniej zanieczyszczeń niż sól morska.