Browsing Category : BEZ GLUTENU

smoothie-jagodowe

Smoothie jagodowe z siemieniem lnianym


Jak zaczynacie każdy dzień? Lubicie koktajle? U nas w zdecydowanej większości rozpoczynamy kolorowo i owocowo, albo warzywnie. Smoothie ma to do siebie, że robi się je szybko, można wrzucić każdy owoc, połączyć z innym, wsypać pestki i zawsze wychodzi coś baaardzo smacznego. Tak było i tym razem 😉 Poznajcie smoothie jagodowe z siemieniem lnianym. Kolor ma obłędny, chętnie kupiłabym sobie…

Czytaj więcej »
kurczak-majeranek-tytulowa

Kurczak pieczony w majeranku i soli himalajskiej


Pieczony kurczak to jedno z dań, które nie wymaga długich przygotowań i świetnie sprawdza się w roli weekendowego obiadu. Jedyne czego potrzebujemy to dobrego mięsa (najlepsze jest w chowu ekologicznego), czasu na zamarynowanie i pieczenie.   Był już cytrusowy kurczak z jabłkami – dzisiaj przedstawiam bardzo klasyczny, polski majeranek i trochę mniej popularną sól himalajską – znaną ze swoich właściwości…

Czytaj więcej »
smoothie-zurawina-tytulowa

Smoothie żurawinowe z nasionami chia


Dzisiaj zapraszam na przepyszne smoothie żurawinowe z nasionami chia. Jest to koktajl, który robimy bardzo często według niezmiennej receptury. Koktajl „ratunkowy” rzekłabym nawet, bo kiedy nie mamy świeżych owoców – zawsze na ratunek pędzi suszona żurawina i nasiona chia, które można kupić o każdej porze roku i przechowywać dopóki ich nie zjemy 😉 Zwracajcie uwagę, jaką suszoną żurawinę kupujecie –…

Czytaj więcej »
wiejska-powtorka-tytulowa

Lunchbox wegański „WIEJSKA POWTÓRKA”


Lunchbox wiejski to jeden z najbardziej popularnych lunchboxów w projekcie🙂 Dzisiaj postanowiłam przygotować go również w nieco odmienionej wersji wegańskiej – i przy okazji ciągle bezglutenowej. Składniki (na 2-3 boxy): Ziemniaki 4 szt. Ogórek kiszony 4 szt. Ciecierzyca 1 puszka / słoik Por 1 szt. Koperek 1 pęczek Olej kokosowy nierafinowany 1 łyżka Wędzona papryka suszona 1 łyżeczka sól, pieprz wg…

Czytaj więcej »
indyk-tytulowa

Delikatny indyk w sosie serowo-szpinakowym


Sos serowy bardzo często kojarzy się ze śmietaną i makaronem. Ja sama takich sosów nie przygotowuję ze względu ich wysoki indeks glikemiczny i niewielką ilość wartości odżywczych. Sery lubię natomiast bardzo i w zasadzie im bardziej „pachnące” – tym lepsze. Co powiecie na nieco inną odsłonę makaronu z kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym? Składniki: Udziec z indyka 250-300g Ser Lazur złocisty 2…

Czytaj więcej »
korzenne-tytulowa

Korzenne ciasto fasolowo-marchewkowe


Przyszła jesień. Na dworze coraz chłodniej, dzień staje się krótszy a słońce często musi przebijać się przez deszczowe chmury… Mimo tego, że uwielbiam lato i wszechobecne słońce, to cieszę się na jesień, bo to niezwykle kolorowa pora roku- kojarzy mi się z korzennym aromatem imbiru, cynamonem, kardamonem i pomarańczową wesołą dynią. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe…

Czytaj więcej »
lunchbox-tytulowa

Lunchbox „ZIELONY”


Dzisiaj przepis na bardzo prosty zielony lunchbox. Smak jest klasyczny i dla większości znany. Świetnie sprawdza się na zimno, w trasie, w szkole i oczywiście w pracy. Produkty na ten lunchbox kupicie w każdym sklepie, o każdej porze roku 😉  Składniki (na 2 porcje): Pierś z kurczaka 1 duża (ok. 150-200g) Jogurt naturalny 1 kubeczek (ok. 200g) Brokuł 1 szt.…

Czytaj więcej »
roladki-2

Roladki wołowe w szynce parmeńskiej


Roladki wołowe w szynce parmeńskiej są stałym elementem naszego obiadowego menu i ciekawą alternatywą dla klasycznej rolady, czy mielonego. Smakują cudownie a ich przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: Mięso wołowe mielone 500g Szynka parmeńska (zamiennie – szwarcwaldzka) 10-12 plasterków (2 opakowania) Czosnek 2-3 ząbki Cebula połówka Czerwone wino wytrawne ok. 200-300ml (w zależności od wielkości naczynia, w którym będziecie piec roladki)…

Czytaj więcej »
smoothie-szpinak-tytulowa

Smoothie banan – szpinak – cytryna


„Zielono mi”…. Chciałoby się zaśpiewać widząc ten kolor! Lubicie zieleń? Jeśli tak – ten koktajl jest dla Was! 3 składniki, 3 minuty i gotowe! Składniki (na 2 porcje): Banan 2 szt. Cytryna 1 szt. Szpinak baby (świeży) 3 duże garści Woda niegazowana 300ml Przygotowanie: Cytrynę rolujemy przyciskając do deski / blatu – dzięki temu z łatwością wyciśniemy z niej sok.…

Czytaj więcej »
lunchbox-jesienny-tytulowa

Lunchbox jaglany”JESIENNY”


Przyszła jesień, a z nią bogactwo nowych kolorów i aromatów. Dzisiejszy lunchbox jesienny to niezwykle prosta mieszanka produktów dostępnych o tej porze roku w każdym sklepie. Zaskoczy Was intensywnością smaku 🙂 Składniki (na 2 porcje): Kasza jaglana 6 łyżek (suchej) Dynia ok. 200-250g Imbir (korzeń) 2-3 łyżki Kardamon tarty 1 łyżeczka Miód 1 łyżka Migdały (płatki) 3 łyżki Masło ghee…

Czytaj więcej »
sos-z-pieczonej-papryki-i-baklazana-tytulowa2

Sos z pieczonej papryki i bakłażana


O mojej „miłości” do sosów warzywnych pisałam nie raz. Powiem Wam, że w szalone dni, kiedy wpadam do domu tylko na obiad – ratują życie 😉 Wystarczy wrzucić do nich ugotowany makaron, przyprawić, ewentualnie dodać fasolę/kukurydzę/ciecierzycę/mięso/ser (cokolwiek) i przygrzać;) Były już wariacje pomidorowe, pomidorowo-bazyliowe i paprykowe. Dzisiaj kolejna odsłona sosu warzywnego. Tym razem w rolach głównych: pieczony bakłażan i papryka! Połączenie idealne…

Czytaj więcej »
lunchbox-tytulowa

Lunchbox wiejski


Z czym kojarzy Wam się wieś? Mnie z dobrymi ziemniakami, domowymi wędlinami, prostotą i smakiem, który pozostaje w pamięci na lata. Wszystkich, którzy lubią gotować na swojską nutę, zapraszam na lunchbox wiejski 🙂 Składniki (na 2 porcje): Ziemniaki 4 szt. średniej wielkości Kiełbasa drobiowa chuda podsuszana (lub każda inna Wasza ulubiona) 300-400g Jajka wiejskie 4 szt. Cebula 1/2 sztuki Koperek pęczek Masło ghee…

Czytaj więcej »
smoothie-banan-tytulowa

Smoothie banan-mango-jarmuż


Banan-mango to jedno z połączeń, które bardzo często wita w mojej kuchni. Jak myślicie, co stałoby się, gdyby dodać do nich zielony jarmuż? Spróbujcie sami – pyszna mieszanka 😉  (osobom, które bardzo obawiają się smaku jarmużu powiem tak – to dla Was idealna opcja na początek!) Składniki (na 2 porcje): Banan 2szt. Mango 1szt. (o tym, jak obrać mango, przeczytacie tutaj)…

Czytaj więcej »
luncbox-kurczak-tytulowa

Lunchbox z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami


Dzisiaj przepis na lunchbox z makaronem w wersji dla zabieganych. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny. Nadaje się do jedzenia i na zimno, i na ciepło (np. jeśli macie do dyspozycji np. mikrofalówkę). Składniki (na 2 porcje): Pierś z kurczaka ok. 250-300g Suszone pomidory (w oleju lub bez*) 5-6 szt. *Olej 3 łyżki (w przypadku, gdy używacie suszonych pomidorów bez zalewy)…

Czytaj więcej »
paleo-golabki-tytulowa

Paleo gołąbki w kapuście pekińskiej


Gołąbki znajdują się na liście moich ulubionych potraw, więc chętnie przygotowuję je na przeróżne sposoby. Nie zawsze mam jednak tyle czasu, ile bym chciała, stąd kombinuję jak się da. Dzisiaj wersja ekspresowa:)  I w dodatku paleo. Składniki na ok. 4-6 porcji: Mięso wołowe mielone ok. 400-500g Cebula 2-3 szt. Marchewka 2 szt. Seler pół dużego korzenia, lub 1 szt.  młodego selera…

Czytaj więcej »
chatka-2-tytulowa

Chatka Puchatka – historia deseru z dzieciństwa


O deserze, który ostatnio przygotowałam, przypomniałam sobie w ubiegłym roku. Podczas jednej z rozmów z moją mamą padło hasło „ Chatka Puchatka ”…  Gdybym miała wskazać ulubione słodkości z dzieciństwa, to chatka zdecydowanie znalazłaby się na podium. Czy ze względu na nazwę? A może smak? Jedno i drugie! Trzeba przyznać, że autor wiedział, jak dotrzeć do młodego odbiorcy 😉 .…

Czytaj więcej »
sen-2

Lunchbox wegetariański „SEN O TAJLANDII”


A my ten sen przenieśliśmy do rzeczywistości. Nie będę ukrywać, że z ogromną przyjemnością, bo takie połączenie smakowe znajduje się na liście moich ulubionych. Składniki (na 2 porcje): Jajka wiejskie 4 szt. Kuskus klasyczny/kukurydziany 5 łyżek Fasolka szparagowa zielona/ żółta 150g Orzechy nerkowca 50g Limonka połówka Papryczka pepperoni 1szt. (mała) Marchewka 150g Kolendra natka duża garść Olej z pestek winogron…

Czytaj więcej »
tytulowa 6 koniec

Trochę teorii, czyli jak w 6 prostych krokach stworzyć smaczny i zdrowy lunchbox


Zwykle jest tak, że przed rozpoczęciem tworzenia czegoś nowego, lubię poznać teoretyczne zaplecze tematu. Zrozumienie pewnych zjawisk, np. potrzeb mojego organizmu, ułatwia mi zaplanowanie działania i daje pewność, że to co robię faktycznie mi służy. Jeśli też tak macie – zapraszam do zapoznania się z  6 prostymi krokami, o których warto pamiętać tworząc smaczne i zdrowe lunchboxy. Opracowała je Anna Micuła –…

Czytaj więcej »
smoothie tytulowa

Smoothie nektarynkowe z jarmużem i pietruszką


Dziś szybkie smoothie nektarynkowe z jarmużem i pietruszką. Dacie się namówić? Składniki (na 2 porcje): Jarmuż 2 garście warto go zmrozić dzień wcześniej – będzie się łatwiej blendować. Natka pietruszki 1 łyżka Nektarynki 3 szt. Woda 300-400 ml Syrop z agawy / miód – opcjonalnie, jeśli nektarynki są mało słodkie Przygotowanie: Nektarynki obieramy ze skórki, dodajemy pozostałe składniki, wodę i blendujemy.…

Czytaj więcej »
tytulowa 72

Lunchbox gryczany „POLSKIE SMAKI”


Projekt lunchbox ruszłył wczoraj. Dzisiaj pierwszy przepis, który mam nadzieję – spodoba się Wam i Waszym bliskim. Na początek – tradycyjne, znane nam smaki w nieco innej odsłonie. Składniki (na 2 porcje): Kasza gryczana palona 80-100g (suchej) Ogórek kiszony 2-3 szt. Ulubiona szynka / kabanos/ tofu wędzone 100g Koperek 1 pęczek słonecznik łuskany 2 łyżki Fasolka szparagowa 50g (ok. 15-20g)…

Czytaj więcej »
PROJEKT

PROJEKT LUNCHBOX


Przyszedł wrzesień. Szkoła, uczelnia, zmiany w organizacji czasu domowników to wyzwania związane z wejściem w nowy rok szkolny. Dla rodziców to czas wzmożonego wysiłku w organizację szkolnej wyprawki. Dla młodzieży to poranny budzik, dźwiganie tornistra, odrabianie lekcji i zajęcia popołudniowe. Zwiększenie aktywności fizycznej i psychicznej wiąże się z podwyższonym zapotrzebowaniem na niezbędne składniki i minerały, które stanowią przecież bazę naszego…

Czytaj więcej »
szybkie ciasto tytułowa

Szybkie ciasto z owocami sezonowymi


Też tak macie, że kiedy dzwonią goście i zapowiadają wizytę, sprawdzacie zapasy, albo biegniecie do sklepu, czy pobliskiej piekarni? U nas zrodził się pomysł, żeby tym razem samodzielnie upiec coś „do kawki”. Padło na kruche ciasto z owocami. Czasu było niewiele (1 godzina), a ilość składników ograniczona. Wyszło nam z tego coś bardzo smacznego, więc chętnie podzielę się przepisem 🙂 Składniki: Jajko wiejskie…

Czytaj więcej »
placki tytułowa

Placki dyniowe z curry (bezglutenowe)


Dzisiaj kolejna propozycja na dynię – królową jesiennej kuchni. Tym razem w formie, która smakiem bardzo przypomina.. placki ziemniaczane. Co powiecie na taką wersję? Składniki na ok. 6 porcji: Dynia 1 kg Cebula 2 szt. Jajka wiejskie 3 szt. Dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1) Mąka…

Czytaj więcej »
sos tytułowa

Sos z pieczonej papryki


Bardzo lubię sosy warzywne. Uważam, że dobrze przyrządzone, potrafią zaskakiwać bogactwem smaku, będąc jednocześnie lekką wersją znanych nam sosów „zaciąganych” śmietaną i mąką.  Inspiracją do stworzenia sosu paprykowego był sos z bakłażana, który dzięki koleżance zawsze pojawia się na majówkowym grillu. Ten smak „chodził za mną” już jakiś czas i w końcu uległam… Zakupiłam niezbędne składniki i zabrałam się do działania.  …

Czytaj więcej »
smootihe tytułowa

Smoothie awokado-banan-mleko roślinne


Mam słabość do awokado … Kiedyś namiętnie tworzyłam z niego pasty, dodawałam do kanapek i sałatek.   Ostatnio jednak coraz częściej używamy go jako bazy do koktajli.  Podczas tworzenia śniadaniowych koktajli mamy jedną zasadę – mają być proste, szybkie w przygotowaniu i składać się z maksymalnie 3-4 składników. W kwestii logistycznej – super, bo nie zastanawiamy się, jak zdobyć wszystkie składniki i…

Czytaj więcej »
krem tytulowa

Kokosowy krem z pieczonej dyni


Powoli w sklepach i na targowiskach pojawiają się dynie. Piękne, pomarańczowe, żółtawe, różowe – nie sposób przejść obok nich obojętnie. W sezonie jesiennym dynia zajmuje szczególne miejsce w naszej kuchni. Przyrządzamy ją na przeróżne sposoby. Czasem na słodko, np. w postaci muffinek, czy ciasta, innym razem pieczemy, gotujemy, dusimy a potem dodajemy do mięsa i sałatek. Sezon dyniowy zdecydowaliśmy się zainaugurować…

Czytaj więcej »
kurczak tytułowa

Cytrusowy kurczak pieczony z jabłkami


Pieczony  kurczak to nie tylko świetny pomysł na obiad i kolację, ale również idealne uzupełnienie kolorowej sałatki, lunchboxa, czy kanapek. Przygotowanie wcale nie wymaga ogromu pracy  – istotą jest tu czas, bez którego mięso nie będzie tak aromatyczne. Jak takiego kurczaka przyrządzić? Składniki: Kurczak tuszka ok. 2-2,5kg Masło klarowane ghee 2 łyżki Limonka 1 szt. Cytryna 1 szt. Przyprawa garam masala,…

Czytaj więcej »
SOS TYTUŁOWA

Sos bazyliowo-pomidorowy


O tym, że sos pomidorowy stanowi u nas kuchenną bazę, pisałam już jakiś czas temu. Czasem urozmaicam go różnymi przyprawami, warzywami, czy mięsem. Dzisiaj przedstawiam jedną z odsłon – sos bazyliowo-pomidorowy. Pięknie pachnie, smakiem kojarzy się z zielonym pesto i świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni włoskiej, ale również klasycznej polskiej 😉 Składniki: Pomidory 10-15 szt. ( w…

Czytaj więcej »
deser paleo tytułowa

Malinowo-jeżynowy deser w wersji paleo


Uwielbiam kuchenne eksperymenty, desery, owoce i wszystko, co kolorowe i smaczne. Wędrując po bazarku w sobotni poranek natknęliśmy się na jeżyny. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam te owoce, więc bez dłuższego zastanawiania się,  razem z malinami, wylądowały w naszym koszyku. Połowa zniknęła jeszcze przed obiadem, z drugiej powstał deser – przepyszne ciasto owocowe. Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję, nie…

Czytaj więcej »
pasta z makreli tytułowa

Domowa pasta z makreli


Idealna  wszystkich miłośników rybnych przysmaków, dla dorosłych i dla dzieci. Pasta z makreli to miła odsłona klasycznej ryby wędzonej, delikatna w smaku i bardzo „polska”. Taka pasta pojawia się u nas dość często. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga obróbki termicznej i świetnie sprawdza się zarówno w roli śniadaniowej, obiadowej jak i imprezowej – na kanapkach, jako dodatek do pieczonego ziemniaka,…

Czytaj więcej »
Następna strona »