Lunchbox gryczany “POLSKIE SMAKI”

Projekt lunchbox ruszłył wczoraj. Dzisiaj pierwszy przepis, który mam nadzieję – spodoba się Wam i Waszym bliskim.

Na początek – tradycyjne, znane nam smaki w nieco innej odsłonie.

Składniki (na 2 porcje):

Kasza gryczana palona 80-100g (suchej)

Ogórek kiszony 2-3 szt.

Ulubiona szynka / kabanos/ tofu wędzone 100g

Koperek 1 pęczek

słonecznik łuskany 2 łyżki

Fasolka szparagowa 50g (ok. 15-20g)

Jogurt naturalny/sojowy ok. pół szklanki (100ml)

Sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wrzątkiem (ja taką kupiłam – 10 min. pod przykryciem i gotowe;)), lub gotujemy wg przepisu. Fasolkę obieramy i gotujemy ok. 10-12 minut, żeby była al dente (próbujcie w trakcie, żeby jej nie rozgotować – ma być chrupka). Po ugotowaniu chłodzimy ją pod zimną wodą i zostawiamy w durszlaku. 

Ogórki, szynkę/kabanosy kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Dodajemy fasolkę, jogurt, sól, pieprz i  mieszamy. Gotowe:)

lunchbox ready

 

Ten Lunchbox smakuje najlepiej kilka godzin po przyrządzeniu, kiedy smaki się trochę “przegryzą”.

 Można go przygotować dzień/dwa dni wcześniej – wytrzymuje w lodówce nawet kilka dni.  

 

Czekam na Wasze komentarze i wariacje lunchboxowe

 

 

2 komentarze

  • j23 5 września 2016 at 20:40

    Sądząc po opisie – może być dobre. Dla pewności jednak, wypróbuję. 🙂

    Reply
    • Michalina 5 września 2016 at 20:52

      Wypróbuj i daj znać, jak wyszło! 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)