Lunchbox wiejski

Z czym kojarzy Wam się wieś? Mnie z dobrymi ziemniakami, domowymi wędlinami, prostotą i smakiem, który pozostaje w pamięci na lata. Wszystkich, którzy lubią gotować na swojską nutę, zapraszam na lunchbox wiejski 🙂

Składniki (na 2 porcje):

Ziemniaki 4 szt. średniej wielkości

Kiełbasa drobiowa chuda podsuszana (lub każda inna Wasza ulubiona) 300-400g

Jajka wiejskie 4 szt.

Cebula 1/2 sztuki

Koperek pęczek

Masło ghee (lub inny tłuszcz. np. olej) 1 łyżeczka

Sól, pieprz wg uznania

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w plastrach (15 minut) / w całości w łupinach (ok. 40 minut) lub wykorzystujemy te, które pozostały z obiadu (sprawdzi się nawet puree). Gotujemy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Kiełbasę kroimy z drobne plastry, cebulę w jak najdrobniejszą kostkę i dusimy na maśle ok. 10 minut (aż cebula się zeszkli). Jajka gotujemy na twardo (ok. 8-9 minut od momentu zagotowania) i również kroimy w grubsze plastry.

Wszystkie składniki odstawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy posiekany koperek i mieszamy.

 

LUNCHBOX WIEJSKI

 

 

Gotowe:)

 

Półmetek za nami:) Zapraszam Was do udziału w PROJEKCIE LUNCHBOX, dzielenia się swoimi pomysłami z innymi, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi. 

jeśli spodobał Ci się sposób na ten lunchbox – wypróbuj kolejnych!

 

POLSKIE SMAKI

SEN O TAJLANDII

Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

CYTRYNOWY – Z INDYKIEM I QUINOA

JESIENNY

ZIELONY

WIEJSKA POWTÓRKA

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)