Szybkie ciasto z owocami sezonowymi

Też tak macie, że kiedy dzwonią goście i zapowiadają wizytę, sprawdzacie zapasy, albo biegniecie do sklepu, czy pobliskiej piekarni? U nas zrodził się pomysł, żeby tym razem samodzielnie upiec coś “do kawki”. Padło na kruche ciasto z owocami. Czasu było niewiele (1 godzina), a ilość składników ograniczona. Wyszło nam z tego coś bardzo smacznego, więc chętnie podzielę się przepisem 🙂

Składniki:

Jajko wiejskie 2szt

Mąka ryżowa 50g

Syrop z agawy 2 łyżki

Miód palmowy / zamiennie: syrop klonowy/syrop z agawy 1 łyżka

Sól szczypta

Olej kokosowy nierafinowany 2 łyżki (w formie stałej)

Śliwki ok. 10 szt.

Wiórki kokosowe garść (do posypiania pianki)

Przygotowanie

Owoce kroimy na połówki/ małe kawałki lub blendujemy na mus (wszystkie ruchy dozwolone – mus sprawdzi się najlepiej – taka refleksja już po pieczeniu i krojeniu ciasta z większymi kawałkami). Jajka rozdzielamy dokładnie na żółtka i białka (ważne, żeby w białkach nie znalazło się żółtko, bo wtedy nie ubijemy sztywnej piany). Żółtka łączymy z mąką, olejem kokosowym, syropem z agawy i wyrabiamy ciasto. Rozgniatamy je na średniej wielkości formie (u mnie do tarty).  Białka ubijamy z syropem klonowym i szczyptą soli na sztywną pianę (będzie miała złoty/brązowy kolor i podczas pieczenia trochę ściemnieje).

składniki

Na cieście układamy owoce. Wszystko przykrywamy pianą z białek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół + termoobieg) na ok. 20-25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 0°C, lekko otwieramy piekarnik i zostawiamy włączony wentylator na kolejne 10-15 minut (żeby podsuszyć piankę ciepłym powietrzem).

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

 

ciasto etapy

 

Serwujemy udekorowane miętką, gałką lodów, bitą śmietaną  lub bez niczego – każda wersja będzie smaczna.

 

IMG_0856

 

A Wy jakie owoce najchętniej wrzucilibyście do takiego ciacha?

 

2 komentarze

  • Poradnia Dietetyczna Anna Micuła 5 września 2016 at 14:50

    Wygląda super!
    Ja spróbowałabym z borówkami 🙂

    Reply
    • Michalina 5 września 2016 at 19:37

      Z borówkami brzmi smacznie – jestem ciekawa efektu 🙂

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)