Stripsy z kurczaka na ostro

Ten tydzień mija pod hasłem ostrości.

Czasem tak mam… że do wszystkiego muszę dosypać chili ;). Nie ukrywam, że lubię pikantne dania a kuchnia indyjska należy do moich ulubionych. Curry i chili cayenne to przyprawy, które stanowią bazę w mojej kuchni i w zasadzie używam ich częściej niż zwykłego pieprzu.

Jeśli nie macie dziś pomysłu na kurczaka – polecam taką odsłonę. Wolicie łagodniejszą wersję? – dodajcie paprykę słodką lub wędzoną.

Składniki:

2-3 filety z kurczaka ( w zależności od wielkości)

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli

Pół szklanki mąki ryżowej

Olej kokosowy nierafinowany – do smażenia – zamiennie możecie użyć innego tłuszczu

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe podłużne kawałki. Przyprawiamy solą, curry i pieprzem cayenne. Na płaskim talerzu rozsypujemy mąkę ryżową i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa.

 

skladniki kurka

 

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i na średnim ogniu smażymy na nim kawałki kurczaka (ok. 5 minut z każdej strony) aż się zarumienią.

 

stripsy patelnia

 

Taki kurczak kusi aromatem i kolorem. Doskonale pasuje do warzywnych dodatków w formie obiadu, dipów w wersji jako przekąska na domówce, czy uzupełnienie sałatkowego lunchboxa.

 

stripsy gotowe

 

Skusicie się na taką wersję popularnego kurczaka? U nas wpasował się idealnie w rolę towarzysza ugniecionego kalafiora.

 

 

2 komentarze

  • Wiolinki Zespół 7 lipca 2016 at 21:34

    Spróbowałam stripsów, wyszły “chrumpkie”, jak mawia pewien Król Maciuś I, ale nie tak ostre. Dobrałam do tego ryż i surówkę z marchewki, pokrojonej jak makaron i mniam, mniam :-)! Krojenie mięsa w paseczki pozwala na unikanie ubijania – za czym jakoś nie przepadam.

    Reply
    • Michalina 8 lipca 2016 at 07:24

      Super:)

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)