Lubicie sałatki ? My bardzo 🙂 To szybki posiłek , który wymaga minimum przygotowania i można go zabrać na uczelnię, do pracy i na wycieczkę. Dzisiaj również sałatkowo – tym razem w formie płynnej! Zapraszam na zielone smoothie „sałatkowe” – możliwe również do zabrania „na wynos” – wystarczy słoiczek lub szczelny pojemniczek na koktalje:)
Składniki (na 2 porcje):
Jarmuż 25g (2 duże garści)
Szpinak baby 50g (3-4 duże garści)
Cytryna 1 szt.
Miód / syrop z agawy 1 łyżka
Płatki jaglane / owsiane 1 łyżka
Siemię lniane 1 łyżka
Przygotowanie:
Jarmuż płuczemy i odkrawamy z niego twarde części łodygi. Cytrynę rolujemy na desce, przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Dodajemy szpinak, miód, siemię lniane i płatki. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy koktajl na ok. 10-15 minut i przed przelaniem do szklanek mieszamy.
Takie zielone smoothie zadba o odporność i uzupełni niedobory witaminy C,
których brakuje nam szczególnie jesienią i zimą.
Sprawdzi się również w roli przystawki przed posiłkiem do drugiego śniadania .
Lubisz smoothie ? Spróbuj kolejnych! :
No Comments