Batoniki proteinowe z białkiem konopnym

Kolejna odsłona wegańskiej przekąski idealnej jako posiłek energetyczny po treningu. Tym razem z białkiem konopnym, które ostatnimi czasy wychodzi z cienia i zaczyna pojawiać się w gotowych suplementach. Poza samym białkiem posiada wiele mikro-,  makroelementów oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6,  omega-9 oraz błonnik. Wszystkie te substancje mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka, począwszy od układu krążenia poprzez narządy wewnętrzne, skończywszy na systemie nerwowym.

Drobnym mankamentem może okazać się smak (ale nie musi!), który przy pierwszej próbie mnie trochę zniechęcił. Wygrała jednak chęć wprowadzenia tego składnika, choćby eksperymentalnie, do diety. Dzięki odpowiedniemu doborowi pozostałych elementów i proporcjach udało mi się stworzyć naprawdę smaczne batoniki.

Jesteście ciekawi, jak takie przekąski przygotować w domu?

Składniki (na 4 porcje):

daktyle 100g

nasiona chia 50g

białko konopne 50g

orzechy nerkowca 100g

kakao naturalne 30g

wiórki kokosowe garść

Przygotowanie:

Daktyle moczymy ok. 30-40 minut w ciepłej wodzie i blendujemy na gładką masę. W międzyczasie odmierzamy pozostałe składniki i siekamy orzechy nerkowca.

Do masy daktylowej dodajemy resztę składników, oprócz wiórków kokosowych, i mieszamy.

batoniki składniki + masa

Na desce do krojenia rozwijamy folię spożywczą i rozsypujemy na niej wiórki.

Masę przekładamy na wiórki. Tymi, które pozostały poza masą, posypujemy wierzch i zawijamy folię (jak na zdjęciu). Formujemy kwadrat, rozwijamy folię i kroimy w kształt batoników.

 

batoniki pakowanie

 

Ja zawinęłam batoniki w papier do pieczenia, ale możecie użyć pudełka, folii spożywczej, czy zwykłego papieru śniadaniowego.

 

Podoba Wam się taki sposób na wykorzystanie białka konopnego?

Spróbujecie wykorzystać go w swojej kuchni?

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)