chleb tytułowa

Chleb gryczano-owsiany z jagodami goi

Mam słabość do chleba z kaszy… Jest bardzo smaczny, długo utrzymuje świeżość, nie kruszy się i pasuje do wielu dodatków.

Dzisiaj prezentuję przepis na połączenie smaku gryczanego z jagodami goi – owocami, które słyną ze swoich zdrowotnych właściwości –warto zatem dodawać je do posiłków!

Składniki :

Kasza gryczana niepalona sucha 1 szklanka, ok. 150g

Mąka owsiana 1 szklanka, ok. 150g

Drożdże świeże 25g

Cukier 1 łyżka

Sól 1 łyżeczka

Jagody goi pół szklanki

Letnia woda 1 szklanka

Tłuszcz – do wysmarowania formy

Przygotowanie :

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy temperatura kaszy spadnie szykujemy resztę składników. chleb goi step 1

Drożdże rozrabiamy z letnią wodą, cukrem i mąką owsianą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Jagody goi zalewamy ciepłą wodą i również moczymy ok. 10 minut.

chleb goi step 2

Wszystkie składniki (kaszę, zaczyn drożdżowy i namoczone jagody razem z wodą) mieszamy , przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.

Ciasto nie zwiększy swojej objętości tak jak np. w przypadku chleba gryczanego, ze względu na małą ilość mąki i drożdży, ale powinno wyrosnąć ok. 1-2 cm do góry.

chleb goi step 4

Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut w temp. 180°C bez termoobiegu.

Chlebek smakuje wyśmienicie. Jagody dodają delikatnej słodyczy i idealnie komponują się z kasza gryczaną.

Bardzo dobrze sprawdzi się w formie kanapki na drugie śniadanie – i na słodko, i na słono, jako dodatek do sałatki, lunchboxa, czy obiadu.

A u Was? Pieczecie chleby z kaszy? Z czym najchętniej połączylibyście takie smaki?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)