Lubicie wątróbkę? Ja lubię, choć jadam ją sporadycznie. Moim zdecydowanym faworytem wśród „sposobów na” jest wątróbka drobiowa w sosie musztardowym. To bardzo prosty przepis, który nie wymaga posiadania „składników specjalnych”, zajmuje niewiele czasu i ma wyjątkowy smak, który mnie kojarzy się trochę z tą domową wątróbką jadaną w okresie dzieciństwa.
Składniki (na 2-3 porcje):
Wątróbka drobiowa 250-300g
Cebula 1 szt.
Ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy 2 szt.
Musztarda (ulubiona) 2 łyżki
Olej 1 łyżka
sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę pokrojoną w plasterki/piórka, solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebula się zeszkli (ok. 10 minut na średnim ogniu).
W tym czasie kroimy wątróbkę, mieszamy z musztardą i odstawiamy na 5-10 minut.
Kiedy cebula zmieni kolor, zwiększamy ogień i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją z każdej strony tak, żeby w miarę równomiernie się ścięła (ok. 5 minut cały czas pilnując, żeby niczego nie przypalić- w razie konieczności można dolać odrobinę wody). Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 15-20 minut do momentu aż wątróbka zmięknie.
Podajemy z ulubioną surówką – u nas klasycznie – z kapustą kiszoną.
Jakie są Wasze sposoby na wątróbkę? Jadacie w domu ? Z czym najchętniej?
Ale mi narobiłaś smaku. ;P
ReplyDawno już nie jadłam wątróbki.
Witam,cebule dusze na niewielkiej ilosci oleju,nastepnie sparzam watrobke ok 4-5 min,wyciagam z wody od razu na patelnie z cebula przykrywam i dusze na wolnym ogniu ok 10 min.Watrobka peka w ustach,jest idealna.
ReplyNie znałam tego sposobu – brzmi bardzo ciekawie;) co takiego daje sparzenie wątróbki w wodzie?
Reply