Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; )
Składniki (na 20-25 ciasteczek):
Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär) – 1 szklanka 300g
Masło – 100g
Jajko wiejskie 1 szt.
Cukier puder- 3 łyżki (ewentualnie 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu , który wcześniej będzie rozdrobiony na puder)
Kakao naturalne– 2 łyżki
Cynamon – 2 łyżeczki
Kardamon – 1 łyżeczka
Imbir (w proszku) – 1 łyżeczka
Ciepła woda (w temp. 30-40°C) – ok. pół szklanki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (mieszankę, przyprawy, kakao i cukier) mieszamy dokładnie z
masłem
, jajkiem i powoli dolewamy wody, ugniatając ciasto. Powinno być błyszczące i elastyczne (dolewajcie wody „na oko”, tak, żeby konsystencja była cały czas pod kontrolą).
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 3-5mm i wykrawamy ulubione kształty. Ja robiłam duże i malutkie serca.
Ciastka pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg + grzanie góra-dół).
Po przestudzeniu można je udekorować lukrem, kolorowymi wzorkami, gorzką czekoladą albo cukrem pudrem 😉 Bez polewy też smakują wyśmienicie!
Jakie ciasteczka serwujecie w Waszych domach z okazji Świąt? Lubicie takie korzenne aromaty? Czym jeszcze przyprawiacie takie wypieki? Czekam na pomysły!
Fajne, proste w wykonaniu. Zrobiłam i chociaż nie miałam akurat w domu wszystkich przypraw z przepisu, wykorzystałam przyprawę do piernika. A potem… potem wpadłam na pomysł, by powtórzyć pieczenie ciasteczek, ale białych, bo mój mąż woli białe ciasta. I tak zrobiłam (pominęłam w przepisie wiadomo co – kakao i przyprawę do piernika). Wyszły mi przecudne świąteczne ciasteczka. 🙂
ReplySuper pomysł! I o to chodzi! Trzeba wymyślać, tworzyć i poszukiwać 🙂 Ciasteczka wyszły śliczne – widziałam na Facebooku 🙂
Replyprzy okazji należy podkreślić, że życie jest za krótkie, żeby ciastka korzenne i pierniczki jeść tylko w święta! 😉
ReplyZdecydowanie się zgadzam! U nas cała zima pachnie cynamonem, kardamonem i pomarańczą 😉 A czasami nawet już jesień 🙂
Replyczy mozna do tych ciastek użyć mąki pszennej?
ReplyMożna użyć mąki pszennej 😉
Reply