Sałatka ziemniaczana to od lat przebój każdego grilla. Chyba nie ma imprezy, na której nie pojawiłaby się jako dodatek do karkówki, czy szaszłyka. Jest smaczna, prosta, tania i nieskomplikowana w przechowywaniu.
Zawsze się udaje, trzeba jedynie zadbać o to, aby ziemniaki i ogórki były smaczne. Najlepsze są oczywiście młode ziemniaki i własnej roboty ogórki. Jeśli jest poza sezonem – szukajcie dobrej klasy ogórków kiszonych (nie „kwaszonych”!).
Jesteście ciekawi, jak taką sałatkę przygotować?
Składniki
Ziemniaki Ogórki kiszone, lub małosolne (przepis na ogórki małosolne pikantne znajdziecie tutaj )
Majonez (klasyczny, bezglutenowy lub wegański)
Cebula czerwona
Sól
Pieprz
Koperek
Celowo nie podaję ilości 🙂 Proporcje ustalcie według upodobań
Przygotowanie :
Ziemniaki gotujemy w łupinach, aż będą miękkie w środku, odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy na grube plastry (ok. 1 cm). Ogórki kroimy w plasterki ok. 0,5 cm, a cebulę w krążki trochę cieńsze niż ogórki.
Do wszystkich składników dodajemy majonez (opcjonalnie można go rozmieszać z jogurtem naturalnym), przyprawy, koperek i mieszamy.
Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia, kiedy trochę „przejdzie”.
Świetnie pasuje nie tylko do wszystkich dań z grilla, ale również solo, na lunch w pracy czy na studia.
Jest sycąca i baaardzo smaczna.
Dacie się skusić na taką przekąskę?
Przepadłam na Twoim blogu. Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy:) Jakiś makaron z domowym sosem, polecisz?
Reply😉 z domowych sosów polecam pomidorowy 🙂 banalnie prosty, zawsze smaczny i można go modyfikować dorzucając to, co mamy w lodówce. Pasuje do makaronów, mięsa a czasem nawet dodaję go do omletów przed wrzuceniem na patelnię;) pozdrawiam ciepło!
Reply