To ciasto to absolutny hit tej zimy i Świąt. Święta co prawda już za pasem, ale za to Pani Zima za oknem dopiero się rozkręca. Przygotujecie je w 15 minut, upieczecie w niecałą godzinę. Wypełni Wasz dom cudownym aromatem pomarańczy, cynamonu i czekolady. Dodatkowo sprawdzi się w kuchni osób na diecie bez glutenu, cukru i niskowęglowodanowej. Zapraszam na przepyszny pomarańczowy piernik bezglutenowy 🙂
Składniki :
Biała / czerwona fasola 240g (po odsączeniu zalewy)
Pomarańcze całe 2szt. ok. 300-400g
Banany 2szt.
Mąka kokosowa 100g
Olej 50ml
Jajka wiejskie 3 szt.
Kakao naturalne 1 czubata łyżka
Cynamon 2 łyżeczki
Imbir starty (świeży lub w proszku) 2 łyżeczki
Kawa sypana (opcjonalnie) 1 płaska łyżka
Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie :
Fasolę płuczemy w durszlaku i przesypujemy do miski. Pomarańcze dokładnie myjemy i dwukrotnie parzymy skórkę wrzątkiem. Razem ze skórką kroimy je w cząstki (np. ćwiartki w poprzek na pół – wtedy mamy osiem części z każdej pomarańczy) i usuwamy pestki. Wrzucamy do fasoli razem z pokrojonym bananem, olejem, jajkami i przyprawami (bez mąki kokosowej). Wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec mieszamy masę z mąką kokosową.
Wykładamy formę (najlepiej keksówkę) papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Ciasto można posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi albo ulubionymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem i grzaniem góra-dół) ok. 40minut (do suchego patyczka).
W przypadku tego ciasta polecam papier do pieczenia zamiast natłuszczania formy, chyba, że macie formę okrągłą, z której zdejmuje się boki. Ciasto po upieczeniu musi trochę odparować – wtedy trzeba wyciągnąć je z blaszki / keksówki (najlepiej posłuży do tego papier, który będzie mieć trochę dłuższe boki, za które będzie można złapać, żeby wyciągnąć ciasto).
Co powiecie na taki deser? Lubicie ciasta fasolowe? Jeśli tak, zapraszam po kolejne przepisy!
No Comments