Ostry sos truskawkowy na grilla i nie tylko…

Znacie słodki sos chili? Próbowaliście kiedyś?

Jeśli tak – wiecie, jak smakuje. Pikantny i słodki… Idealnie komponuje się do różnego rodzaju mięs, uzupełnia smak dań kuchni azjatyckiej…

Dzisiaj przestawiam nieco odmienną wersję tego słodko-ostrego dodatku. Sos truskawkowy z chili!

Wyszedł mi dość ostry (ale przecież o to chodzi:)) i bardzo aromatyczny.

Jesteście ciekawi?

Składniki:

truskawki (mrożone lub świeże) 250g

papryka pepperoni suszona 2-3 szt. (malutkie papryczki)

imbir suszony pół łyżeczki

tapioka 2 łyżeczki

ksylitol (lub cukier) 2 łyżeczki

sól szczypta

trawa cytrynowa  1 źdźbło

Przygotowanie:

Truskawki podgrzewamy w garnku. Już na samym początku wsypujemy ksylitol, sól, papryczki i imbir. Kiedy owoce zaczną się rozpadać wrzucamy tapiokę i energicznie mieszamy, żeby powstało jak najmniej kuleczek. Odstawiamy z gazu i blendujemy. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem (nie kroimy) i wrzucamy do zblendowanego sosu, żeby nadać mu cytrynowy aromat. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia (razem z trawą cytrynową w środku).

składniki i sos

Przed przełożeniem sosu do miseczki wyjmujemy trawę cytrynową i gotowe!

 

Sos ma piękny czerwony kolor, pachnie truskawkami i zaskakuje … smakiem!

Spróbujcie koniecznie!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)