Jak zrobić sos pomidorowy ?

Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków (tych w wersji paleo, lub wegańskiej :)), jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:)

Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a zimą te z puszki, passata lub pulpa.

Przygotowanie również nie należy do trudnych, wymaga jedynie trochę czasu – im wolniej gotujemy sos, tym jest smaczniejszy. Ja gotowałam go dzisiaj ze świeżych pomidorów i zajęło to 3 godziny.

W tym przepisie nie przywiązujcie wielkiej wagi do ilości/gramatury, bo znaczną rolę odgrywają Wasze preferencje smakowe. Jedni lubią bardziej przyprawione sosy, inni z większą  ilością oliwy. Podczas gotowania smakujcie, doprawiajcie i szukajcie swoich proporcji. Dzisiaj przedstawiam wersję “na oko” 😉

Składniki:

pomidory świeże / z puszki / passata

cebula

oliwa z oliwek

sól

przyprawy, np. oregano, bazylia, pieprz cayenne

Przygotowanie:

Pomidory obieramy  ze skórki i kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy oliwę i ulubione przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy pomidory rozpadną się a sos zredukuje. W tym momencie sos jest już gotowy:) Jeśli lubicie gładkie struktury – możecie użyć blendera lub sitka 🙂

sos pomidorowy składniki

 

Sos pięknie pachnie, smakuje wyśmienicie. Mnie przypomina słoneczne lato, wakacje i wspólne wypady na pizzę ze znajomymi.

 Przed podaniem można dodać do niego świeżej kolendry, pietruszki, czosnku czy ostrych papryczek. Wszystko zależy od Waszego pomysłu na danie.

Z czym najchętniej zestawilibyście taki sos pomidorowy?

Lubicie sosy warzywne? Jeśli tak – spróbujcie koniecznie:

SOSU BAZYLIOWO-POMIDOROWEGO

SOSU Z PIECZONEJ PAPRYKI

SOSU Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PAPRYKI

lub zupełnie przewrotnie… OSTREGO SOSU TRUSKAWKOWEGO!

Wpadajcie również na profil MiejskoWiejsko na Facebooku, żeby śledzić wszystkie nowości i konkursy! 😉

 

11 komentarzy

  • j23 30 czerwca 2016 at 07:17

    Bardzo apetycznie brzmi. Spróbuję. 🙂

    Reply
  • j23 30 czerwca 2016 at 18:24

    Denerwują mnie skórki pomidorowe, tyle z nimi zachodu. Czy można “obejść” parzenie w celu eliminacji skórek?

    Reply
    • Michalina 1 lipca 2016 at 09:16

      Cześć Wima,
      zamiast parzenia można ugotować pomidory w skórkach i potem przetrzeć sos przez grube sito, albo zblendować 🙂

      Reply
  • Warzywny makaron z sosem pomidorowym - MiejskoWiejsko 5 lipca 2016 at 18:49

    […] pomidorowy -przepis na sos znajdziecie tutaj. Jeśli chcecie możecie również wrzucić do niego ulubione mięso, lub dowolne […]

    Reply
  • j23 6 lipca 2016 at 23:38

    🙂 OK

    Reply
  • Gołąbki domowe w wersji wege - Miejsko Wiejsko 23 lipca 2016 at 23:03

    […] Sos pomidorowy przepis znajdziecie tutaj […]

    Reply
  • Warzywny makaron z sosem pomidorowym - Miejsko Wiejsko 26 lipca 2016 at 21:29

    […] pomidorowy -przepis na sos znajdziecie tutaj. Jeśli chcecie możecie również wrzucić do niego ulubione mięso, lub dowolne […]

    Reply
  • Sos bazyliowo-pomidorowy - Miejsko Wiejsko 14 sierpnia 2016 at 15:06

    […] tym, że sos pomidorowy stanowi u nas kuchenną bazę, pisałam już jakiś czas temu. Czasem urozmaicam go różnymi […]

    Reply
  • erka 27 września 2016 at 17:34

    Ja kupuję pomidory w kartoniku od Primo gusto, bez skórki oczywiście za to bardzo aromatyczne, idealne do każdego sosu.

    Reply
  • klementyna 16 marca 2017 at 12:59

    Ja tez tych skór nie lubię 🙂 Ale często sos robię z pasaty i pomidorów w kartonie albo puszce , primo gusto lubie bo mają smaczne i bez nie potrzebnych dodatków, pachnące i słodkie. Dodaję swoje przyprawy, sporo czosnku, pietruszki, ziół.

    Reply
    • Michalina 16 marca 2017 at 13:08

      Z passaty też wychodzą pyszne 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)