Znacie słodki sos chili? Próbowaliście kiedyś?
Jeśli tak – wiecie, jak smakuje. Pikantny i słodki… Idealnie komponuje się do różnego rodzaju mięs, uzupełnia smak dań kuchni azjatyckiej…
Dzisiaj przestawiam nieco odmienną wersję tego słodko-ostrego dodatku. Sos truskawkowy z chili!
Wyszedł mi dość ostry (ale przecież o to chodzi:)) i bardzo aromatyczny.
Jesteście ciekawi?
Składniki :
truskawki (mrożone lub świeże) 250g
papryka pepperoni suszona 2-3 szt. (malutkie papryczki)
imbir suszony pół łyżeczki
tapioka 2 łyżeczki
ksylitol (lub cukier) 2 łyżeczki
sól szczypta
trawa cytrynowa 1 źdźbło
Przygotowanie :
Truskawki podgrzewamy w garnku. Już na samym początku wsypujemy ksylitol, sól, papryczki i imbir. Kiedy owoce zaczną się rozpadać wrzucamy tapiokę i energicznie mieszamy, żeby powstało jak najmniej kuleczek. Odstawiamy z gazu i blendujemy. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem (nie kroimy) i wrzucamy do zblendowanego sosu, żeby nadać mu cytrynowy aromat. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia (razem z trawą cytrynową w środku).
Przed przełożeniem sosu do miseczki wyjmujemy trawę cytrynową i gotowe!
Sos ma piękny czerwony kolor, pachnie truskawkami i zaskakuje … smakiem!
Spróbujcie koniecznie!
No Comments