Dzisiaj przepis na bardzo prosty zielony lunchbox . Smak jest klasyczny i dla większości znany. Świetnie sprawdza się na zimno, w trasie, w szkole i oczywiście w pracy. Produkty na ten lekki lunchbox kupicie w każdym sklepie, o każdej porze roku 😉
Składniki (na 2 porcje) :
Pierś z kurczaka 1 duża (ok. 150-200g)
Jogurt naturalny 1 kubeczek (ok. 200g)
Brokuł 1 szt.
Koperek 1 pęczek
Migdały płatki (lub całe jeśli macie mocny blender) 3 łyżki
Ulubiony ryż 6 łyżek (suchego) u nas brązowy
Sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka np. curry, słodka papryka wg uznania
Czosnek 1 ząbek
Mąka ryżowa lub pszenna (opcjonalnie) 1 łyżka
Olej / masło ghee do smażenia 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Kurczaka marynujemy w przyprawach i odstawiamy na min. pół godziny. Po tym czasie obtaczamy go w mące i smażymy na patelni ok. 15 minut. Jeśli chcecie przyśpieszyć czas smażenia – możecie pokroić go w paski, dużą kostkę, lub w poprzek.
Brokuł myjemy, odkrawamy różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut – krótko, żeby nie stracił koloru i smaku.
Do blendera wrzucamy cały pęczek kopru, jogurt, sól, pieprz i ząbek czosnku. Zalewamy jogurtem, dodajemy migdały i blendujemy – mamy sos do naszego lunchboxa .
Kiedy wszystkie składniki są gotowe, w pojemniku na spodzie układamy ryż, na nim brokuł i polewamy sosem. Na samej górze układamy pokrojonego kurczaka.
Lunchbox w tej wersji idealnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i bezglutenowej. Jest to w pełni zbilansowany posiłek, który nasyci na długi czas i nie spowoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Zielony kolor dodatkowo zadba o dobry humor i odpowiedni poziom witaminy C :).
Jaki jest Wasz ulubiony kolor w kuchni? Lubicie zielony?
Jeśli spodobał Wam się przepis na lekki lunchbox „ZIELONY”, spróbujcie kolejnych pomysłów!
Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
CYTRYNOWY – Z INDYKIEM I QUINOA
WIEJSKA POWTÓRKA
Fajny przepis, na pewno skorzystam 🙂 Dzięki!
Reply🙂
Reply