Lunchbox wegański „WIEJSKA POWTÓRKA”

Lunchbox wiejski to jeden z najbardziej popularnych lunchboxów w projekcie 🙂 Dzisiaj postanowiłam przygotować lunchbox wegański „WIEJSKA POWTÓRKA” 🙂

Składniki (na 2-3 boxy):

Ziemniaki 4 szt.

Ogórek kiszony 4 szt.

Ciecierzyca 1 puszka / słoik

Por 1 szt.

Koperek 1 pęczek

Olej kokosowy nierafinowany 1 łyżka

Wędzona papryka suszona 1 łyżeczka

sól, pieprz wg uznania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia (dla przyspieszenia studzenia przekładamy je do miseczki).

Por kroimy i dusimy pod przykryciem na oleju z solą i wędzoną papryką ok. 10-15 minut – aż się zeszkli i lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórki kiszone kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i jeśli jest to konieczne – odlewamy wodę, która zgromadziła się na dnie.

Ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy ogórki i posiekany koper.

Wszystko mieszamy i gotowe ! 😉

lunchbox wegański

Jeśli poszukujesz kolejnych pomysłów na wegańskie lunchboxy , spróbuj jeszcze:

wersji jesiennej z kaszą jaglaną i imbirem

oraz sałatki ziemniaczanej i lunchboxa gryczanego , które również można przyrządzić w wersji wegańskiej!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Lunchbox wiejski to jeden z najbardziej popularnych lunchboxów w projekcie:) Dzisiaj postanowiłam przygotować go również w nieco odmienionej wersji wegańskiej - i przy okazji ciągle bezglutenowej.