Lunchbox wiejski to jeden z najbardziej popularnych lunchboxów w projekcie 🙂 Dzisiaj postanowiłam przygotować lunchbox wegański „WIEJSKA POWTÓRKA” 🙂
Składniki (na 2-3 boxy):
Ziemniaki 4 szt.
Ogórek kiszony 4 szt.
Ciecierzyca 1 puszka / słoik
Por 1 szt.
Koperek 1 pęczek
Olej kokosowy nierafinowany 1 łyżka
Wędzona papryka suszona 1 łyżeczka
sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia (dla przyspieszenia studzenia przekładamy je do miseczki).
Por kroimy i dusimy pod przykryciem na oleju z solą i wędzoną papryką ok. 10-15 minut – aż się zeszkli i lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i jeśli jest to konieczne – odlewamy wodę, która zgromadziła się na dnie.
Ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy ogórki i posiekany koper.
Wszystko mieszamy i gotowe ! 😉
No Comments