Jaglanka. Jedna z najzdrowszych kasz. Długo nie mogłam się do niej przekonać. Ciągle była albo za sucha, albo bez smaku. Kiedy gotowałam dłużej… robił się z niej budyń. Teraz to jedno z najczęściej pojawiających się u nas jesiennych i zimowych śniadań. Jak wygląda jaglanka idealna? Jak ją przyrządzić? Dzisiaj przedstawię Wam kilka wariantów, które skradły moje serce 🙂
Proporcje (na 1 porcję)
Kasza jaglana (sucha ) 3-4 łyżki
Woda – ok .3/4 do 1 szklanki (w trakcie gotowania można dolewać wody)
Przygotowanie :
BAZA:
Kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą, lub w garnku (wlewam do niej zimną wodę, czekam aż ziarenka opadną na dno i wylewam wodę – powtarzam czynność do momentu, kiedy woda przestanie być mętna ok. 3-4 razy). Jest to czynność, która sprawi, że kasza będzie smaczniejsza, także nie pomijajcie jej – zajmuje minutkę .
Wlewamy wodę do kaszy, wrzucamy składniki dodatkowe (pomysły poniżej) i gotujemy pod przykryciem ok. 12-15 minut, aż kasza „wypije” całą wodę i stanie się miękka. Jeśli nie gotujecie kaszy pod przykryciem – od czasu do czasu dolewajcie wody małymi porcjami, żeby jej nie przypalić – wtedy wody zużyjecie dużo więcej – nawet 2 szklanki.
Przedstawię Wam moje ulubione warianty jaglanki. Podaję tylko dodatki i proponowane ilości- możecie je zmienić i dopasować do swoich upodobań i zapotrzebowania energetycznego .
-
JAGLANKA JABŁKO/BAKALIE/CYNAMON
BAZA + Na samym początku (do zimnej wody i kaszy) wrzuć pokrojoną w kostkę jabłko i dużą garść mieszkanki studenckiej. Gotuj wszystkie składniki razem. Na koniec, po przełożeniu do pojemnika/miseczki, posyp cynamonem.
- JAGLANKA CZEKOLADA/MIGDAŁY/WIŚNIE
BAZA + Na początku wrzuć garść płatków migdałowych, jedną łyżkę syropu z agawy/miodu i łyżeczkę gorzkiego kakao. Po ugotowaniu i przełożeniu do naczynia posyp rozdrobnionymi wcześniej w blenderze mrożonymi wiśniami (rozmrożą się w minutę na gorącej kaszy).
-
JAGLANKA MALINY/MIÓD/KOKOS
BAZA+ Na początku wrzucamy dużą garść mrożonych/świeżych malin i łyżkę wiórków kokosowych. Po ugotowaniu polewamy miodem.
-
JAGLANKA BANAN/ŻURAWINA/ORZECHY
BAZA+ Kaszę gotujemy z ulubionymi orzechami (u nas najczęściej włoskie) – 2 łyżki na porcję i łyżką syropu z agawy (opcjonalnie). Rozgniatamy banana i układamy na dnie naczynia, na to nakładamy kaszę i posypujemy żurawiną suszoną
-
JAGLANKA BAKALIE/CZEKOLADA
BAZA+ garść mieszanki studenckiej wrzuconej do zimnej kaszy. Po ugotowaniu posypujemy startą gorzką czekoladą (1 listek na porcję).
Zachęcam Was do próbowania i eksperymentowania z innymi składnikami. Wszystkie chwyty dozwolone! Idealnie sprawdzą się mrożone owoce – wiśnie, maliny, jagody, jeżyny, bakalie – ulubione orzechy, suszone owoce i miód. Warto zadbać, aby w każdym z przepisów znalazły się zdrowe tłuszcze – takie jak orzechy, wiórki kokosowe, czasem może nawet olej kokosowy. Jeśli decydujecie się na miód – dodawajcie go na kaszę po ugotowaniu, w ten sposób zachowa wszystkie swoje właściwości.
Jestem bardzo ciekawa, jakie są Wasze ulubione sposoby na kaszę jaglaną?
Jeszcze się do niej przekonuję, ale jest OK. Gotuję ją w garnku ciśnieniowym, starym typ. Wrzucam opłukaną kaszę, dodatki. Zamykam i jak zaczyna się gotować 3- 5 min. Wyłączam. Po kilku minutach otwieram i gotowe. Co mi daje gotowanie w takim ganku? Swobodę. Bo mogę w czasie gotowania np. ubrać się, czy umyć…Mankamentem dla mnie jest to, że ciągle gotuję jej za dużo. Jednak trzeba mierzyć na łyżki. 🙂
ReplySuper 😉 szybkowar to świetne rozwiązanie 😉 dzięki za pomysł !!!
Replyaaaa…najbardziej podoba mi się podanie tej kaszy w tym milusim słoiczku :-)…
ReplyOjjj ja milusie słoiczki też lubię 😉 noszę w nich nawet koktajle <3
Reply