Ten smak poznałam chyba w ubiegłym roku na jednej z imprez u mojej koleżanki. Tak bardzo zapadł mi w pamięć, że do dziś regularnie pojawia się w naszym domu na, kolacjach i w formie lunchboxa. Sałatka z gorgonzolą i gruszką to bardzo prosta kompozycja intensywnych a zarazem delikatnych smaków, które wspaniale się uzupełniają.
Składniki na (3-4 porcje):
Rukola 1 opakowanie
Gruszka miękka/dojrzała 2 szt.
Ogórek zielony 1 szt.
Cebula czerwona 1 mała lub pół dużej.
Ser gorgonzola 100g
Orzechy laskowe pół szklanki / duża garść
Ocet balsamiczny 3 łyżki
Syrop z agawy/miód 1 łyżka
Olej/oliwa z oliwek 2 łyżki
Sól / pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Sałatka:
Rukolę płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym lub odstawiamy do wyschnięcia w durszlaku i układamy na dnie miski jako pierwszą warstwę.
Gruszkę oraz ogórka obieramy, kroimy w średnią kostkę i rozsypujemy na rukoli. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki i układamy jako kolejną warstwę.
Na samej górze układamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i grubo posiekane orzechy.
Dressing:
Mieszamy ocet balsamiczny z olejem i syropem z agaw y. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy bezpośrednio przed podaniem.
Bardzo lubimy tę sałatkę. Świetnie sprawdza się solo w wersji na wynos i jako dodatek do mięsa z grilla, steka i delikatnej polędwicy wieprzowej.
Jeśli lubicie słodko-wytrawne smaki i włoską kuchnię – na pewno Wam się spodoba.
Stosujecie w swoich kuchniach takie owocowo-serowe połączenia? Jakie są Wasze ulubione?
Wygląda pysznie i jest zdrowe. Wyobrażasz sobie, że nawet internista zalecił mi zmianę dotychczasowego sposobu odżywiania i to tylko dlatego, że często łapie zatoki. Zapisuję przepis, dziękuję 🙂
ReplyDaj znać, jak smakowało 🙂
ReplyUwielbiam sałatki i różnorodne połączenia w nich 🙂 Twój przepis jest świetny, zapewne go wykorzystam, gdyż sałatka w Twoim wykonaniu wygląda rewelacyjnie 🙂 Dziękuję 🙂
ReplyMusi obłędnie smakować !!!
ReplyLubię takie połączenia
Reply